Într-un raport publicat de Economist Intelligence Unit, divizia de cercetare şi analiză a grupului The Economist, numit “Indexul democraţiei”, sunt analizate 156 de ţări la cinci categorii: procesele electorale şi pluralismul, libertăţile civile, funcţionarea guvernului, participarea politică şi cultura politică, potrivit Rador.ro.
Ţările sunt împărţite în democraţii depline, democtaţii viciate, regimuri hibride şi regimuri autoritare. Pe o scară de la 1 la 10, indexul global al democraţiei a scăzut anul trecut la 5,48 de la 5,52 în 2016. 86 de ţări au înregistrat un declin.
Aproximativ jumătate din populaţia lui trăieşte într-un fel de democraţie, dar proporţia celor care trăiesc în democraţii depline a scăzut, spre deosebire de circa 9%, la 4,5% în prezent.
România este inclusă între ţările cu democraţii viciate şi se află la poziţia 64 a Indexului, pe ultimul loc în UE şi într-un trend descendent începând din 2014.
„Scăderea scorului României reflectă eforturile continue ale coaliţiei guvernamentale de a slăbi independenţa şi eficienţa justiţiei şi de a bloca eforturile anumitor organizaţii de a combate corupţia”, au arătat aprecierile legate de ţara noastră.
Economist Intelligence Unit remarcă şi că, în afara Bulgariei, indexul tuturor ţărilor din Europa de Est a scăzut, principala cauză fiind declinul încrederii publice în guverne şi partidele politice. Presa din România este considerată în raport ca fiind parţial liberă, numai că aici depăşim multe ţări europene, precum Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia sau Grecia.