Miercuri a fost lansat, la New York, în contextul celei de-a 74-a Adunări Generale a ONU, un hub care are rolul de a facilita cooperarea interguvernamentală și schimbul de bune practici pentru implementarea celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.
Astfel, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), împreună cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a organizat un eveniment de înalt nivel prin care a fost lansat Global Hub on the Governance for the SDGs.
Guvernul României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă se află printre inițiatorii acestui demers, alături de Guvernul Columbiei. La eveniment a avut o intervenție, în numele Guvernului României, ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici.
”Începând din 2020, bugetele anuale naționale vor ține cont de implementarea celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă. Doresc să punctez că Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, alături de parteneri din toate segmentele sociale, a pornit o mișcare la nivelul societății și a reușit să constituie o rețea de mii de oameni dedicați dezvoltării durabile. Depunem eforturi să aducem bunăstare pentru fiecare român și să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Vom fi prezenți în cadrul activităților desfășurate de Hub-ul Global pe care l-am lansat astăzi. Suntem dispuși să împărtășim din experiența noastră, dar și să adaptăm la specificul național poveștile de succes din alte state”, a transmis ministrul Finanțelor.
Prin expertiza OCDE și PNUD, dar și din experiența guvernelor, se va crea un instrument care are rolul să ofere cele mai bune soluții în ceea ce privește politicile publice din domeniul dezvoltării durabile.
Hub-ul include și o platformă online de cunoaștere („knowledge platform”) care să ofere acces la exemple de succes pentru implementarea Agendei 2030. Mai mult, oferă și o modalitate de asistență pentru asigurarea coerenței politicilor publice, monitorizării și evaluării sau bugetării bazate pe rezultate.
Organizatorii își doresc ca în septembrie 2020, la a 75-a Adunare Generală ONU, să fie semnat documentul „Emergency Declaration for Nature and People” care să dea un semnal puternic privind viitorul planetei. Liderii prezenți la eveniment și-au asumat semnarea unui astfel de document. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va acționa pe plan intern astfel încât și Guvernul României să se alăture acestui demers important.