Pe lângă România, declarația comună a fost semnat de Australia, Austria, Bahamas, Belgia, Burkina Faso, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Cehia, Denemarca, Republica Dominicană, El Salvador, Estonia, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Mirconesia, Fiji, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Ghana, Grecia, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liberia, Lichtenstein, Lituania, Luxembourg, Malta , Insulele Marshall, Mauritania, Nauru, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Palau, Panama, Paraguay, Polonia, Portugalia, Qatar, Coreea de Sud, Cipru, România, SUA, Sierra Leone, Slovacia, Slovenia, Spania, Surinam, Suedia, Togo, Tonga, Uganda, Regatul Unit al Marii Britanii, Ucraina şi Yemen.
Documentul face apel în același timp la cei care se află acum la conducere să protejeze vieţile oamenilor şi să restabilească ordinea civilă. Totodată, sursa citată mai arată că se fac eforturi pentru sprijinul tuturor cetățenilor din Afganistan.
„Având în vedere situaţia securităţii care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a securiza şi apelăm la toate părţile să respecte şi să înlesnească plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afaganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în document.
România, îngrijorată de situația din Afganistan
Declarația comună semnată de cele 60 de țări mai prevede ca punctele de frontieră să rămână deschise. Totodată, se face un apel la calm, în contextul în care poporul afgan merită să triască cu demnitate și în siguranță.
„Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să plece trebuie să le fie permis să facă asta; drumurile, aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei trebuie să rămână deschise şi calmul trebuie menţinut. Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă şi cu demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, se mai arată în document.
Amintim faptul că declarația comună vine în contextul în care talibanii au intrat duminică în capitala Kabul şi au preluat controlul Palatului Prezidenţial, după ce în ultimele săptămâni au cucerit, pe rând, principalele oraşe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane şi NATO.
La scurt timp după această situație, oreşedintele ţării, Ashraf Ghani, a anunţat că a părăsit ţara. El sublinia faptul că a luat această decizie pentru a evita vărsarea de sânge.
De cealaltă parte, membrii Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni în sesiune de urgenţă, luni, la ora României 17:00. Situația de la Kabul va fi prezentată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.