Pierderi uriașe din cauza Pestei Rumegătoarelor Mici

Ciobanii sunt extrem de nemulțumiți și amenință cu proteste de stradă dacă autoritățile nu intervin rapid pentru a rezolva problema.

Dacă boala continuă să se răspândească, pierderile naționale ar putea ajunge la 72 de milioane de euro. Iată ce avertismente și sugestii transmite unul dintre ciobanii afectați.

ANSVSA: 56 de focare de pesta micilor rumegătoare în patru județe

În prezent, România se confruntă cu 56 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PMR) în patru județe, afectând un total de 232.283 de animale, conform raportului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Din cele 56 de focare, 8 sunt în exploatații comerciale, 14 în exploatații comerciale de tip A, 33 în exploatații non-profesionale și unul într-o stână.

Datele ANSVSA din 9 august 2024 indică faptul că în județul Tulcea sunt 48 de focare în 10 localități, incluzând 7 exploatații comerciale, 14 de tip A și 27 non-profesionale, cu un total de 212.813 animale afectate. În județul Constanța sunt 6 focare în 4 localități, toate în exploatații non-profesionale, afectând 6.381 de animale. Județul Timiș are un singur focar într-o exploatație comercială, cu 12.500 de animale afectate, iar în județul Ialomița este un singur focar într-o stână, cu 589 de animale afectate.

În această situație, ANSVSA îndeamnă operatorii economici implicați în comerțul cu rumegătoare să urmeze cu strictețe instrucțiunile transmise de instituție prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de această boală.

ANSVSA solicită fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum și cetățenilor, să colaboreze aplicând măsurile de biosecuritate, să raporteze imediat orice suspiciune de boală la serviciile veterinare și să respecte toate directivele autorităților pentru a preveni răspândirea acestei boli în țară. Orice indicii de infecție trebuie să fie comunicate de urgență către DSVSA județene.

Nu este clar cum a ajuns boala în România

În prezent, nu este clar cum a ajuns boala în România. Anchetele în desfășurare la nivel național și european sugerează că ar putea fi vorba despre transporturi insuficient controlate sau animale de reproducție neexaminate corespunzător.

Harabagiu a menționat că se investighează posibilitatea ca boala să fi fost introdusă din țări cu focare active, subliniind importanța unui control mai strict al importurilor.

Criticile nu au întârziat să apară, Nechifor acuzând neglijența instituțiilor de control și posibila intenție de a sabota dezvoltarea sectorului ovin din România.

„Într-o competiție globală cu țări precum Spania, Australia și Noua Zeelandă, neglijența poate avea efecte devastatoare. Este crucial să se ia măsuri imediate pentru eradicarea focarelor și pentru menținerea exporturilor cu țările din Orientul Mijlociu, din zonele libere de focar,” a spus Nechifor.

Pentru a face față acestei crize, Nechifor cere nu doar măsuri urgente de control al bolii, dar și investiții în sectorul zootehnic românesc pentru îmbunătățirea calității și a monitorizării sanitare a animalelor.

În plus, el subliniază necesitatea sprijinului pentru înființarea de ferme de reproducție și producție, pentru a asigura viitorul și dezvoltarea continuă a rasei autohtone.