Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recunoscut că un val de refugiaţi afgani, care doresc să scape de calvarul de acasă şi să înceapă o viaţă mai bună undeva pe teritoriul UE, va sosi în curând şi în România.
Odată cu retragerea aliaţilor din Afganistan şi revenirea talibanilor la putere, subiectul refugiaţilor a redevenit unul extrem de actual.
România se aşteaptă şi ea la venirea unui val de migranţi afgani, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Este gata ţara noastră să intervină la graniţe, dacă va fi fi nevoie?
Lucian Bode: Ne așteptăm la un val de migranți
„Suntem pregătiți să intervenim gradual, funcție de presiunea care, din punctul meu de vedere, va exista, va veni în perioada următoare.
Ne așteptăm la un val de migranți. Deocamdată cifrele ne arată că nu avem o creștere”, a declarat, vineri, ministrul de Interne.
România deţine, în acest moment, 9 centre de tranzit, de custodie și de azil. Gradul de ocupare în acestea este de circa 60-70%, însă autoritățile sunt gata să crească numărul de locuri, în momentul în care situaţia o va cere, transmite Antena 3.
Pe parcursul anului 2020, au depistați la frontieră 400 de migranți afgani. Anul acesta, până în luna august, au fost găsiți 2700, a mai declarat ministrul Lucian Bode.
El dă asigurări că orice refugiat străin care doreşte să intre în România trebuie să îndeplinească toate condiţii de securitate.
„Nu vom accepta în România relocarea unor cetățeni afgani sau de altă naționalitate fără a ne asigura că îndeplinesc toate condițiile de securitate pentru români”, a spus ministrul Afacerilor Interne.
Poliţiştii croaţi, acuzaţi de abuzuri asupra refugiaţilor afgani care încercau să intre în UE
Recent, The Guardian relata despre abuzurile la care erau supuşi refugiaţii afgani la graniţele Uniunii Europene.
Cetăţenii afgani îi acuză pe polițiștii croați pe care îi acuză de abuzuri grave – forțele de ordine i-au jefuit și obligat să se întoarcă.
Conform unui raport al Danish Refugee Council, poliția croată a forțat refugiați să se întoarcă peste graniță în 60 de rânduri. Incidentele au avut loc între 16 și 29 august.
Astfel de forțări ale refugiaților în spatele granițelor reprezintă încălcări ale Declarației Universale a Drepturilor Omului, convențiilor de la Geneva și a legislației europene. Împiedicarea unei persoane să ceară azil politic este o încălcare a drepturilor omului.
Sursa foto: Dreamstime