Trezoreria României începe un an complicat cu emisiuni timpurii de obligațiuni în valută. Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari de pe pieţele externe în acest an pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanţare estimate la 160 de miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari de pe pieţele externe în acest an pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanţare estimate 34,5 miliarde de dolari şi pentru a reduce presiunea pe piaţa internă.
Astfel, România a urmat modelul Ungariei, care s-a finanţat miercuri cu bonduri de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul la începutul acestui an. Finanţele au ieşit în piaţă cu scadenţe de 5, 10 şi 30 de ani, potrivit Bloomberg.
2023, an complicat pentru Trezoreria României
De asemenea, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024.
Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului, a declarat pentru Bloomberg că finanțarea nu ar trebui să pună presiune asupra investitorilor locali și că România va continua să se bazeze pe împrumuturi externe pentru o mare parte din fondurile de care are nevoie.
În ziua în care au fost lansate obligațiunile în valută, randamentul obligațiunilor pe 10 ani denominate în monedă locală a scăzut cu 15 puncte de bază, la 8,23%.
România şi Ungaria au vrut să profite de raliul pe obligaţiuni de la începutul acestui an, determinat de semnalele că inflaţia globală a început să încetinească. Oportunitatea este însă pe cale să dispară, după ce banca centrală americană a avertizat în ultima şedinţă despre relaxarea „nejustificată” a politicilor financiare.
România intenționează să împrumute 8,6 miliarde de euro
Anul trecut, statul s-a împrumutat cu circa 8,6 miliarde de euro de pe pieţele externe. Anul acesta, Nanu spune că statul plănuieşte să împrumute internaţional până la 8,5 miliarde de euro, reducând finanţarea internă netă cu circa 13 miliarde de lei.
„Planul nostru pentru acest an este să nu punem prea multă presiune intern, astfel că ne vom uita la euro, dolari şi chiar obligaţiuni de tip Samurai”, a spus Ştefan Nanu.
De asemenea, Nanu a adăugat că în a doua parte a anului, după ce legislaţia va fi completă, statul român ar putea veni şi cu emisiuni de obligaţiuni verzi.
Guvernul României explorează modalități de diversificare a finanțării externe cu obligațiuni Samurai, Panda. Emisiunile în dolari au fost puternic suprasubscrise, investitorii plasând ordine în valoare totală de 11 mld. dolari, cu un interes deosebit pentru maturitatea de 30 de ani.
Ungaria a emis pe 4 ianuarie obligațiuni în valută cu aceleași scadențe (și dimensiuni aproximativ similare) la marje de 240pb, 280pb și, respectiv, 325pb, potrivit Budapest Business Journal.