Cererea record de energie electrică și valul de căldură extremă au dublat prețurile la electricitate în Europa de Vest

Prețul mediu la energie electrică pe piețele angro din Franța a ajuns la 86,15 euro pe megawatt-oră, în urma unei creșteri de 3,9%. În Germania, prețul este de 108,01 euro, în Belgia de 96,68 euro și în Austria de 101,26 euro.

În Spania și Portugalia, prețul se situează la 89,05 euro pe megawatt-oră, în timp ce în Italia a atins 132,75 euro.

După o perioadă de discrepanțe, piețele din Europa de Vest tind să se alinieze la nivelurile ridicate ale prețurilor din Europa de Sud-Est, conform Money Review.

În Serbia, prețul atinge 145,07 euro/MWh, urmată de Muntenegru (140,34 euro/MWh), Macedonia de Nord (139,64 euro/MWh), Ungaria (136,39 euro/MWh), România (134,47 euro/MWh), Bulgaria (133,97 euro/MWh), Croația (126,05 euro/MWh) și Grecia, unde prețul este de 123,17 euro/MWh, în scădere cu 15,6% față de prețul anterior de 145,93 euro/MWh.

Pentru primele două săptămâni ale lunii august, prețul mediu pe piața angro din Grecia este de 122,48 euro/MWh, fiind al doilea cel mai ridicat din Europa după Italia (127,92 euro/MWh).

Cererea este acoperită în proporție de 41,7% din surse regenerabile

În prezent, cererea este acoperită în proporție de 41,7% din surse regenerabile, 38,3% din gaze naturale, 5,4% din energie hidroelectrică, 4,1% din lignit și 5,9% din importuri.

Canicula din Europa de Vest, combinată cu fluctuațiile mari ale prețului gazelor naturale, se așteaptă să genereze presiuni suplimentare asupra prețurilor la energie în următoarele zile, creând un mediu extrem de nefavorabil pentru facturile de electricitate din luna septembrie.

Prețul gazelor naturale în hub-ul olandez TTF a fost stabil în jurul valorii de 40 de euro/MWh în ultimele zile. Totuși, analiștii estimează că acesta ar putea să ajungă până la 50 de euro/MWh dacă livrările de gaze rusești prin Ucraina vor fi suspendate prematur.

Această posibilitate devine tot mai plauzibilă în contextul recentelor atacuri ucrainene asupra regiunii Kursk, unde se află stația de măsurare a gazului de la Sudja.

Europa a redus semnificativ dependența de gazul rusesc, dar câteva țări continuă să primească livrări prin conductele rusești

gaz rusesc
SURSA FOTO: Dreamstime

De la începutul războiului în 2022, Europa a redus semnificativ dependența de gazul rusesc, dar țări precum Slovacia, Ungaria, Austria și Italia continuă să primească livrări prin conductele rusești.

Această stație specială a furnizat anual aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaz către UE, reprezentând în jur de 4,5% din consumul total de gaze al Europei.

În plus, competiția cu Asia pentru importul de gaz natural lichefiat (GNL) a contribuit la reducerea cantităților de gaze disponibile pe piața europeană. Se estimează că această concurență va încetini acumularea stocurilor de gaze în depozitele europene înainte de iarnă.

Prețurile energiei electrice sunt sub presiune suplimentară din cauza caniculei

Prețurile energiei electrice sunt sub presiune suplimentară din cauza caniculei din Europa de Vest, care a crescut cererea și a redus producția de energie nucleară în Franța. EDF, compania franceză de utilități, a diminuat producția de energie nucleară cu până la 2,4 GW la trei dintre reactoarele sale din sudul Franței, avertizând că vor urma reduceri suplimentare din cauza valului de căldură extremă.

Conform informațiilor de la Montel, unitatea Bugey 2, cu o capacitate de 910 MW, a fost redusă la 647 MW și există planuri de oprire completă pentru 24 de ore. Unitățile St Alban 2 (1.335 MW) și Tricastin 2 și 4 (915 MW fiecare) sunt de asemenea afectate, funcționând la capacități reduse. EDF a anunțat și o scădere semnificativă a capacității unității Golfech 1, de la 1.310 MW la 280 MW până miercuri, cu planuri de oprire completă a celui de-al doilea reactor până pe 26 august pentru economii de combustibil.

Centralele nucleare din Franța utilizează râurile pentru răcirea reactoarelor, iar EDF este obligat să reducă producția atunci când temperaturile apei sunt prea ridicate sau debitul scade, din motive de siguranță. Temperaturile din sud-vestul Franței au depășit 40 de grade Celsius.