Institutul Național de Statistică a oferit noi date cu privire la depopularea dramatică din România. Mai mult decât atât, anul trecut s-au născut cei mai puțini copii.
România se confruntă cu o depopulare dramatică. Ultimele date de la INS spun tot
Ultimele date oferite de INS arată că, anul trecut, s-a înregistrat cel mai mic număr ne nou-născuți din 1930 încoace, sub 180.000. Acesta nu este singurul lucru care trebuie să ne dea de gândit.
Numărul copiilor care aveau domiciliul în România a scăzut la 3,9 milioane, cu 38.000 mai puțini decât în aceeași perioadă a anului 2020. Ponderea băieților e superioară: 1.057 băieţi la 1.000 fete.
Rapoartele INS și Eurostat nu ne arată un viitor strălucit. Peste 30 de ani, populația României va înregistra o scădere de 3 milioane de oameni. Dacă ne raportăm la 2050, populația României ar putea să scadă la 16 milioane de locuitori. Mai mult decât atât, în mai puțin de un secol, România va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puțini decât acum.
Banca austriacă Erste a venit cu o soluție pentru această problemă. Banca susține că este importantă creșterea integrării femeilor în piața muncii, având în vedere că doar 56% dintre femeile din România lucrează. Pe lângă această soluție s-a menționat și creșterea vârstei de pensionare, reglarea politicilor privind migrația și adoptarea de măsuri care să stimuleze creșterea numărului de copii.
Ce măsuri a luat Ungaria în acest sens?
Guvernul condus de Viktor Orban a decis naționalizarea clinicilor de fertilitate. Mai mult decât atât, familiile căsătorite cu trei copii primesc 30.000 de euro, femeile care au patru copii nu plătesc impozit toată viața, iar familiile cu minim doi copii au parte de credite preferențiale pentru a-și cumpăra casă.
Inquam Photos/Alex Nicodim