“Si Romania lupta impotriva muncii la negru”, cam acesta a fost mesajul dat de autorizatile romane in luna august, odata cu aplicarea “ordonantei pasapoartelor”. Consecintele deciziei au facut ca 23.300 de romani sa nu mai poata pleca in strainatate. Dintre acestia, doar 2.300 au putut motiva cu documente justificative depasirea termenelor de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit, restul fiind obligati sa ramana in tara. Cum statul roman nu isi poate permite sa plateasca mai multe alocatii de somaj decat sunt deja si nici sa piarda sume importante de valuta, parlamentarii au decis sa “umanizeze” conditiile de intrare in statele membre ale UE. Masurile propuse de Ministerul de Interne si discutate in Senat se refera la suma minima care trebuie prezentata la granita, acum doar de 300 de euro, si la modalitatile de justificare a plecarii in strainatate. Astfel, persoanele care vor sa paraseasca tara nu mai trebuie sa aiba 100 de euro pe zi, ci 30 de euro plus o suma de 150 de euro pentru a acoperi cheltuielile de transport. In ceea ce priveste documentele doveditoare, pentru comercianti este de ajuns acum sa prezinte un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului pentru a calatori in scop profesional. Persoanele care calatoresc in scop turistic sau particular, este de ajuns prezentarea unei confirmari a rezervarii de servicii turistice, rezervare facuta prin internet sau agentie de turism. Cei care vor merge in fostele state socialiste au nevoie de o suma minima de 100 de euro.




“Am considerat ca trebuie gasita o formula pentru ca celor carora le este interzis accesul in spatiul Schengen sa nu li se intample acelasi lucru si in alte tari. In plus, am cerut ca sa se faca precizari clare in ceea ce priveste conditiile de plecare, pentru ca unele sunt absurde”, a spus Norica Nicolai, senator PNL. Aceasta si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea fata de costurile pe care le impune numarul mare de persoane ramase fara pasaport. Incapacitatea de a acoperi toate cererile de munca duce la cheltuieli din partea statului de peste 50 de miliarde de lei. “O aplicare foarte stricta in acest moment a regulilor creeaza mari prejudicii economice: cresterea costurilor sociale si ma refer la venitul minim garantat si la alocatii de somaj pe care oamenii care nu pot parasi tara le acceseaza”, a precizat Norica Nicolai. Pe de alta parte, conditii mai permisive la granita duc la cresterea fortei de munca la negru. In Spania, in toamna anului 2004, erau aproximativ 200 de mii de romani cu forme legale si peste 300 de mii care munceau ilegal. Este drept insa ca sumele trimise in tara de catre acestia cresc de la an la an. Daca in primul semestru din 2004, au intrat in tara 1,294 de miliarde de euro, cifra a crescut cu 400 de milioane de euro in 2005. “Nu putem exlude munca la negru pe care si patronatele din alte tari o incurajeaza”, a adaugat Nicolai.
Consecintele aplicarii odonantei pasapoartelor s-au resimtit mai mult in Moldova. Cele mai multe pasapoarte returnate au fost in Iasi, Suceava si Satu Mare, judete unde sunt peste 43.000 de someri. “Efectele produse de aplicarea ordonantei se resimt. Nu este suficient sa fii bine intentionat in politica si, mai ales, in guvernare, ci trebuie sa ai si forta de a prevedea masura pe care o adopti. Oamenii, de ce erau intr-o situatie delicata, au ajuns intr-una si mai delicata si sunt pusi in situatia de pseudo-cetateni”, a spus Antonie Iorgovan, senator PSD.



“O aplicare foarte stricta, in acest moment, a regulilor creeaza mari prejudicii economice: ma refer la venitul minim garantat si la alocatii de somaj pe care oamenii care nu pot parasi tara le acceseaza.”

Norica Nicolai,

senator PNL







“Oamenii, dupa ce ca erau intr-o situatie delicata, au ajuns intr-una si mai delicata dupa aplicarea Ordonantei si sunt pusi in situatia de pseudo-cetateni.”

Antonie Iorgovan,

senator PSD





Cum vom putea pleca din tara




• Suma minima in valuta pentru fiecare persoana se va constitui, dupa intrarea in vigoare al noului ordin al ministrului de Interne, dintr-o suma fixa de 150 de euro sau echivalent, care sa acopere cheltuielile de transport, si dintr-o suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata. Sunt exceptate de la prezentarea celor 150 de euro persoanele care au bilet dus-intors.



• Cuantumul sumei minime in valuta va fi de 20 de euro sau echivalent pentru fiecare zi de sedere, dar nu mai putin de cinci zile, in cazul calatoriei in fostele state socialiste pentru care nu exista viza de intrare si de 30 de euro in cazul calatoriei in statele din UE.



• Dovada sumei se va putea face, din octombrie, si prin prezentarea cardurilor cu utilizare internationala, insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inainte.

• Modalitatile de justificare pentru calatoriile in scop profesional vor consta si in prezentarea unui certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania, care sa ateste calitatea de comerciant.

• Pentru calatoriile in scop turistic sau particular, se va putea prezenta doar confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile de primire turistice din strainatate, inclusiv confirmari care privesc rezervari efectuate prin intermediul internetului.