România se implică în dezvoltarea rețelei regionale de hidrogen

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei a anunțat că România se implică în dezvoltarea rețelei regionale de hidrogen, împreună cu alte state membre ale blocului comunitar.

România se implică alături de alte state din UE în dezvoltarea reţelei regionale de hidrogen. Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. va face un parteneriat strategic cu operatorii de transport de gaze naturale din Europa Centrală (din Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru a dezvolta reţeaua de transport pentru ”gaze verzi”. În baza unui memorandum de înţelegere semnat astăzi va rezulta un studiu de fezabilitate”, a scris, joi, Virgil Popescu.

Parteneriat între Transgaz și operatorii de transport de gaze naturale

De asemenea, ministrul Virgil Popescu a anunțat și un parteneriat al Transgaz cu operatorii de transport de gaze naturale pentru a dezvolta rețeaua de transport pentru ”gaze verzi”.

”În plus, avem fonduri din PNRR pentru investiţii în infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză”, a mai transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Țările bogate trebuie să înceteze să mai producă petrol și gaze până în 2034

Țările bogate trebuie să pună capăt producției de petrol și gaze în următorii 12 ani, în timp ce națiunilor mai sărace ar trebui să li se acorde un răgaz de 28 de ani, pentru a asigura o tranziție echitabilă de la combustibilii fosili, potrivit unui studiu recent.

Cercetarea a constatat că limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, peste temperaturile preindustriale (2,7 grade Fahrenheit), necesită reduceri mai stricte ale emisiilor, decât ce au acum în vedere statele lumii, potrivit Grist.org.

Raportul se concentrează pe evitarea trecerii peste acel prag de 1,5 grade, un fel de ”linie roșie”, dincolo de care efectele încălzirii globale devin catastrofale.

În prezent, Pământul s-a încălzit deja cu 1,1 până la 1,2 grade C (aproximativ 2 grade F). Pentru a avea șanse decente de a îndeplini acest obiectiv de 1,5 grade, țările bogate ar trebui să elimine complet producția de petrol și gaze în următorii 12 ani, se arată în raport. Țările mai sărace ar trebui să facă asta până în 2050, deoarece au o responsabilitate mai mică în generarea emisiilor cu efect de seră.