Prefectul judeţului Timiş, Nemeth Zoltan, a anunțat prelungirea instituirii măsurii de carantinare zonală în orașul Timișoara și în patru comune limitrofe. Măsura a fost prelungită cu încă 7 zile. Atât Timișoara, cât și celălalte patru comune se află sub aceeaşi măsură din data de 8 martie.

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş

Timișoara este noul Suceava

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, este de părere că în momentul de față, situația de la Timișoara este similară cu ce s-a întâmplat exact în urmă cu un an la Suceava, zona cea mai afectată din România de infecțiile cu coronavirus, la începutul pandemiei.

Totoată, el a subliniat faptul că deși a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei, românii nu învață deloc măsurile și nu le iau nici astăzi. Deputatul PNL a mai adăugat că există anumite criterii pentru care un oraș intră în carantină, iar toate acestea se referă la transmiterea în comunitate.

Mesajul lui Nelu Tătaru

”Suntem la un an de pandemie, suntem în al treilea val și măsurile nu le învățăm nici astăzi și nu le luăm nici astăzi. Sunt niște măsuri care trebuie să meargă continuu, iar dacă discutăm de o carantină trebuie să ne gândim ce înseamnă carantina. Sunt niște criterii pentru a carantina un oraș. Sunt criterii care țin de transmiterea în comunitate, dacă avem persoane peste 65 de ani și cele cu risc care cresc ca infectare în ultima perioadă, dacă avem o creștere în ultimele 14 zile, în funcție de personalul medical din secțiile de ATI și boli infecțioase, a personalului din DSP, în funcție de locurile de la terapie intensivă, precum și alte criterii”, a spus Nelu Tătaru, la B1 Tv.

Fostul ministru a mai adăugat că dacă regulile nu sunt respectate  în interiorul orașului respectiv, carantina nu are niciun rost. Totodată, el insistă în continuare cu respectarea măsurilor impuse  de autorități pentru a pune capăt pandemiei.

”Degeaba carantinezi un oraș, dacă nu respecți niște reguli în interiorul acelui oraș. Cred că ar trebui să ne punem și întrebarea de ce am ajuns aici. Sunt trei luni de la valul doi, când poate mulți dintre noi credeam că am scăpat. Nu. Aceste trei luni cred că trebuiau folosite într-un alt fel. Nu știu dacă ar trebui să inventăm noi altceva, decât să aplicăm niște reguli”, a mai declarat Nelu Tătaru.