Prețul la ouă înainte de Paște. Președintele UCPR nu estimează scumpiri semnificative

România se află printre țările cu cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, chiar dacă în perioada Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu aproximativ 50%.

Conform datelor oferite de Observatorul Prețurilor din UE, prețul ouălor în România, la poarta fermei, a fost săptămâna trecută de 211 euro/100 kg, ceea ce înseamnă un preț aproximativ de 60 de bani pe ou. În comparație, anul trecut, în aceeași perioadă, prețul era de 55 de bani pe ou.

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), a declarat că România se află printre cele mai ieftine țări din Uniunea Europeană, alături de Finlanda, în ceea ce privește prețul ouălor la poarta fermei, în comparație cu Bulgaria, Ungaria, Polonia și alte state membre, potrivit Antena 3.

Președintele UCPR a mai menționat că nu sunt motive pentru o creștere semnificativă a prețului ouălor în următoarele două săptămâni, având în vedere că prețul a scăzut ușor față de săptămâna precedentă.

Cât costă un carton cu 30 de ouă?

De asemenea, acesta a precizat că în supermarketuri pot fi găsite cartoane cu 30 de ouă de la găini crescute în cușcă, la un preț de 24 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 80 de bani per ou. Pentru ouăle provenite din alte sisteme de creștere, cum ar fi cele de la găini crescute liber, prețul va fi mai mare.

În perioada Sărbătorilor Pascale, oferta de ouă este cu aproximativ 50% mai mare decât într-o lună obișnuită, iar consumul mediu al unui român ajunge la 30 de ouă, comparativ cu 21 în lunile normale.

Fermierii își planifică producția astfel încât să aibă suficiente ouă pentru perioada de Paște, iar prețurile rămân relativ stabile.

De asemenea, Van a subliniat că fermele avicole din România pot asigura consumul intern de ouă și că există un schimb continuu de ouă între România și alte țări din Uniunea Europeană.

gaini
SURSA FOTO: Dreamstime

Poate să profite România de criza ouălor din Statele Unite?

Referitor la exporturile de ouă în SUA, Van a menționat că, deși există cereri din partea americanilor, nu există încă posibilitatea de a livra ouă din România din cauza unor condiții tehnice impuse de autoritățile americane, precum spălarea și congelarea ouălor.

În schimb, Danemarca ar fi în discuții pentru a îndeplini aceste cerințe și a exporta ouăle în SUA.

„Ne-au cerut ouă şi americanii, dar nu putem să le dăm deocamdată. Sunt nişte condiţii pe care ei le pun şi noi în Europa nu le îndeplinim, în sensul că ei vor ca ouăle să fie spălate, iar noi nu facem treaba asta, şi apoi congelate.

Este foarte greu de transportat oul în coajă din Europa în SUA. Dacă se vând ouă lichide congelate sau ouă praf, atunci e mult mai simplu. Din Europa am înţeles că încearcă Danemarca, cel puţin din ceea ce discutăm noi în asociaţia europeană de profil. A primit condiţiile de export din Statele Unite, dar nu ştiu dacă s-a angajat să le ducă.

Nu am informaţii că în prezent duce cineva ouă din Europa către SUA. Probabil că au găsit din afara graniţelor Europei. Am înţeles că Turcia ar fi agreată. Sunt condiţii diferite şi legislaţia e diferită în America faţă de Europa şi trebuie armonizată”, a explicat Ilie Van.

În ceea ce privește ouăle deja vopsite pentru Paște, Van a explicat că acestea sunt mai mult un produs din schimburile intra-comunitare, provenind din țări precum Austria sau Germania, unde tradiția vopsirii ouălor nu mai este atât de populară.