Conform acestui studiu care are în vedere situaţia economică actuală şi stabilitatea instituţională, 65 din cele 150 de state analizate prezintă un risc ridicat sau foarte ridicat de tulburări sociale în anul care vine. Este vorba mai ales de ţări din Orientul Mijlociu, Africa de nord, Europa de sud şi Balcani.

Din grupul cu risc ridicat fac parte, alături de România, Spania, Portugalia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Macedonia, Albania, Belarus, Republica Moldova, Brazilia, Turcia, Ucraina, Iordania, Maroc, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Haiti şi Iran.

Între ţările cu cel mai ridicat risc de tulburări sociale în 2014 se află Bosnia-Herţegovina, Grecia, Egipt, Libia, Siria, Irak, Venezuela, Liban, Sudan, Argentina şi Bolivia. La rândul lor, Austria, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Elveţia şi Japonia prezintă un risc foarte scăzut în acest sens, iar SUA, Germania, Finlanda, Suedia, Slovacia, Polonia, Republica Cehă, Australia, Islanda şi Noua Zeelandă au un nivel de risc scăzut.

Majoritatea statelor analizate, între care Slovenia, Serbia, Ungaria sau Italia, au un nivel de risc mediu de tulburări sociale anul viitor.

‘Scăderea veniturilor şi creşterea şomajului nu sunt urmate întotdeauna de tulburări sociale. Riscul de instabilitate creşte doar atunci când problemele economice sunt însoţite de alte elemente de vulnerabilitate’, cum ar fi inegalitatea veniturilor, o protecţie socială slabă, tensiunile etnice şi un trecut agitat, a explicat Laza Kecic, de la Economist Intelligence Unit.

În acelaşi timp însă, în ultima vreme s-a observat că scăderea încrederii în autorităţi şi instituţii are un rol deosebit de important în apariţia de tulburări sociale, a mai remarcat analistul, potrivit Hina. AGERPRES