Premierul Victor Ponta a declarat joi că propunerea președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, de a reduce sumele alocate politicii agricole comune și fondurilor de coeziune în bugetul UE pe 2014-2020, cu 75 de miliarde de euro, este inacceptabilă și că România va uza de dreptul de veto, în cazul în care această propunere s-ar menține pentru formula finală a bugetului UE.
Această chestiune a fost discutată de premierul Ponta și la întrevederea pe care a avut-o joi cu președintele Traian Băsescu, în urma căreia s-a stabilit că președintele va reprezenta România la summitul extraordinar, care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles. Premierul a apus că miniștrii și consilierii guvernamentali implicați în negocierile cu UE vor pune la dispoziția președintelui toate informațiile necesare în vederea discuțiilor de la Bruxelles.
"Fiind vorba realmente de teme ce ţin de interesele naţionale ale României, toate datele şi informaţiile pe care le-am acumulat în această perioadă, în timpul negocierilor pe toate palierele, inclusiv consilierii guvernamentali şi persoanele care au participat la negocieri, din punctul meu de vedere, merg să-l informeze pe preşedinte şi să-l sprijine în exprimarea unei poziţii cât mai ferme şi cât mai clare a României faţă de propunerile atât ale Comisiei Europene, cât şi ale Parlamentului European, propuneri pe care Guvernul le consideră sustenabile şi avantajoase pentru România, cât şi faţă de propunerea preşedintelui van Rompuy, o propunere inacceptabilă, faţă de care România nu poate să aibă o altă reacţie decât, repet, utilizarea dreptului său de veto", a spus Victor Ponta.
Agricultura va primi mai puțin cu 25,5 miliarde de euro
Potrivit Agerpres, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de cheltuieli de 1.033 miliarde de euro pentru bugetul pe perioada 2014-2020, conform unui proiect de buget obţinut de France Presse. Herman van Rompuy doreşte reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricolă Comună. Aceste două politici reprezintă cele mai importante capitole de cheltuieli ale bugetului european. AFP precizează că Rompuy le-a transmis această propunere statelor membre în noaptea de marţi spre miercuri şi le-a dat termen de o săptămână pentru a se pronunţa.