România se pregătește pentru un nou val de COVID! Alexandru Rafila a spus exact ce urmează să se întâmple
Invitat la Antena 3, ministrul Sănătății a declarat că dacă va mai veni un nou val al pandemiei de coronavirus, acesta nu va mai implica un nou lockdown în România. De asemenea, Alexandru Rafila a mai spus că șansele să ajungem la niciun caz de infectare sunt mici, dând de exemplu situația Chinei.
”Din punct de vedere profesional eu am o reținere că o infecție așa de extinsă. Varianta Omicron este de zece ori mai transmisibilă decât varianta originală și nu s-a reușit oprirea pandemie. Chiar dacă populația este vaccinată, protecția față de îmbolnăvire oferită de vaccinurile actuale este redusă.
Este puțin probabil să ajungi la zero cazuri. Situația din China rezultatul acestei perioade de cazuri zero și a găsit o populație care nu era protejată față de această tulpină și pentru că vaccinurile pe care le-au folosit ei nu erau similare cu cele folosite în UE – și nu au oferit o protecție față de îmbolnăvire față de Omicron”, spune ministrul Sănătății.
România este pregătită pentru un nou val
Ministrul Alexandru Rafila mai spune că România este pregătită, din punctul de vedere al sistemului de sănătate, în contextul unui nou val pandemic.
”Cred că trebuie să fim mai puțin pasionali , să pregătim sistemul de sănătate dacă avem un număr de cazuri, să putem să preluăm aceste cazuri și nu la UPU, ci să le preluăm în sistemul de asistență medicală ambulatorie și asta am făcut. Să protejăm populațiile vulnerabile, să recomandăm vârstnicilor vulnerabil să se vaccineze și cu doza a treia și cam asta este rețeta”, spune Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a adăugat că utilizarea măștii de protecție nu este o restricție, ci o formă de protecție împotriva virusului care a făcut nenumărate victime de la începutul pandemiei în 2020.
Bilanț COVID vineri, 29 aprilie
Ministerul Sănătății a publicat noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 1.000 de infectări, dar și mai multe decese. Totodată, avem o situație dificilă în continuare în unitățile sanitare din țară. Câte teste au fost făcute în ultimele 24 de ore?
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.016 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 130 mai puțin față de ziua anterioară. 109 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 80 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În ceea ce privește situația din spitale, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.210 cu 10 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 200 persoane, cu 7 mai mult față de ziua anterioară. Dintre cei 200 pacienți internați la ATI, 178 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 73 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară. Niciun minor nu este internat la ATI.
Referitor la numărul deceselor, până astăzi, 65.478 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. Astfel, în intervalul 28.04.2022 (10:00) – 29.04.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 7 decese (5 barbați și 2 femei).
Dintre cele 7 de decese, 2 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 3 la categoria de vârstă 60-69 de ani și 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.
Din totalul de 7 pacienți decedați, 4 au fost nevaccinați, 3 vaccinați cu schemă completa. 1 dintre pacienții vaccinați avea vârsta cuprinsă între 50-59 de ani, 1 avea vârsta cuprinsă între 60-69 de ani și 1 avea vârsta cuprinsă între 70-79 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
În ceea ce privește testarea la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.699 teste RT-PCR (3.097 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.602 la cerere) și 14.769 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.975.482 teste RT-PCR și 9.708.827 teste rapide antigenice.