Haosul sondajelor de opinie
Niciodată în istoria ei recentă, în România nu a mai existat un haos al sondajelor ca cel din anul 2024. Sondaje produse de case pirat, sondaje neasumate, sondaje construite în exclusivitate cu scopul manipulării, sondaje – opera unor persoane fără niciun fel de credibilitate profesională, dar care pretind că ar avea recunoaștere internațională, ca și sondaje scrise pe colțul mesei pentru a face servicii politice unora sau altora, a scris Vlad Nistor pentru evz.ro.
Și dacă te gândești că unii dintre sondori s-au discreditat cu ocazia alegerilor locale de la București, unde au greșit cu 10% sau chiar mai mult, cu o săptămână înainte de ziua alegerilor, și că nu au fost sancționați în niciun fel pentru această eroare, numai atunci îți dai seama în ce fel de țară trăim.
Lipsa profesionalismului
Pentru mine problema reală este dacă avem de-a face cu lipsă de profesionalism (am putea să-i spunem prostie) sau din contră cu ticăloșie manipulatoare. Altfel spus, mulți dintre oamenii aceștia încearcă cu adevărat un demers științific sau sunt doar niște mercenari?!
Vă dați seama că neputând uniformiza nu vom avea răspunsul, dar un lucru este cert, bătălia sondajelor încurcă lucrurile, bulversează electoratul, reprezentând de fapt un oribil zgomot de fond care complică în foarte mare măsură evoluția democratică a României.
Așa stând lucrurile românii se confruntă din nou cu aceeași demență a orgoliilor care a mai făcut odată foarte mult rău societății româneşti și anume în anul 2000.
Pe partea dreaptă a eșichierului politic se înghesuie mai mulți candidați, unii dintre ei fără niciun fel de șansă reală de a ajunge în turul al doilea și cu atât mai puțin de a atinge poziția de cel mai înalt magistrat al republicii. Candidați care nu au în spate niciun fel de aleși locali sau care cu greu sunt sprijiniți de 20-30 de primari din această țară, cu ajutorul rețelelor sociale (care vizează numai anumite medii) se imaginează deja instalați la Cotroceni.
Ca și sondajele eronate sau contrafăcute acest vacarm al candidaturilor nu face decât să zăpăcească electoratul. Dar până la urmă fiecare dintre noi, ca cetățeni liberi ai unei țări democratice, cu propria conștiință și gândindu-ne la viitorul nostru și al copiilor noștri suntem obligați să decidem în fața buletinului de vot. Acesta este esența democrației, și ar trebui să fim foarte mulțumit pentru că avem această oportunitate.