Prim-ministrul României a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de joi, 4 aprilie, că va începe marea reorganizare în sistemul bugetar. Marcel Ciolacu spune că deja au fost reorganizate 8 instituții din totalul de 20.
Începe marea reorganizare în sistemul bugetar
Joi, 4 aprilie, are loc o altă ședință de Guvern. În cadrul acesteia, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că începe marea reorganizare în sistemul bugetar.
El spune că, la nivel central, 8 instituții au fost deja reorganizate, dintr-un total de 20 de instituții.
Șeful Executivului nu a pierdut ocazia de a le reaminti miniștrilor că mai au timp doar trei luni pentru a veni cu un plan de reorganizare.
După reorganizarea acestor 20 de instituții, următorul pas va fi reorganizarea agențiilor de stat.
La final se vor reorganiza și administrațiile locale.
”Din totalul de 20 de instituții centrale au fost reorganizare 8 instituții la nivel de aparat central. Vreau să vă reamintesc că mai avem 3 luni pentru a încheia toată procedura de reorganizare la nivel central, astfel încât să coborâm la nivel de agenții și pe urmă autoritățile locale.”, a anunțat Marcel Ciolacu.
România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel din prezent
Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în urmă cu o zi, că actualul sistem bugetar, așa cum este configurat în prezent, nu este sustenabil pentru România, deoarece nu va contribui la dezvoltare.
Premierul a menționat că există o așteptare generală pentru reforma administrativă de 30 de ani
Acesta a subliniat necesitatea unei reforme administrative strategice, care să fie planificate pe listă și nu făcute în mod generalizat, în funcție de numărul de locuitori.
Ciolacu a mai spus că timpul potrivit pentru aceste reforme a fost pierdut, în timp ce alte țări precum Polonia au acționat în acest sens.
Premierul a menționat că în loc să existe o multitudine de proiecte pe fonduri europene, ar fi fost mai eficient să se meargă pe câteva proiecte integrate pe regiuni.
De asemenea, el a menționat că România operează pe un sistem administrativ similar celui francez.
Ar fi fost benefic să se implementeze guvernatori regionali pentru a echilibra dezvoltarea regională.
”Toată lumea aşteaptă această reformă de 30 de ani, trebuie şi o reformă administrativă. Nu făcute pauşal, în funcţie de câţi locuitori, făcute strategic, pe listă. S-a pierdut acel timp când trebuiau făcute, cum a făcut Polonia, fiindcă în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, mergeai pe 4 sau 5 proiecte integrate pe regiuni. Noi suntem pe sistem administrativ francez, dar s-ar fi venit cu acei guvernatori regionali care, prin bugetele avute ar fi echilibrat dezvoltarea regională, lucru la care iarăşi suntem restanţi. Uitaţi-vă cum s-a dezvoltat Ardealul”, a spus premierul într-un interviu la DCNews.
Șeful Executivului a remarcat că în decursul a 30 de ani s-au comis numeroase greșeli. Cea mai semnificativă este lipsa unei viziuni clare și integrate, care să răspundă nevoilor populației. Aceasta a condus la un exod al românilor de aproape 5 milioane de persoane.