România se scufundă într-un cerc vicios al împrumuturilor. Ministerul de Finanţe a împrumutat miercuri 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima ieşire de eurobonduri din acest an.
Însă dobânzile totale se ridică în volum la fabuloasa sumă de 1,3 miliarde euro, dublu față de volumul dobânzilor dacă împrumutul s-ar fi făcut pe piața internă, atrage atenția cunoscutul economist Adrian Câciu.
România se scufundă într-un cerc vicios al împrumuturilor. ”Suntem mană cerească pentru ei”
”Guvernul s-a împrumutat de 3,5 miliarde euro pe 12, respectiv 20 de ani, la dobânzi de 2,1% pe an pentru împrumutul de 2 miliarde euro , respectiv 2,75% pentru împrumutul de 1,5 miliarde euro.
În volum, dobânzile înseamnă un total de peste 1,3 miliarde euro de rambursat per total, dublu față de volumul dobânzilor dacă împrumutul s-ar fi făcut pe piața internă.
Spun asta ca să preîntâmpin vreo afirmație lăudăroasă care să ne prezinte așa zisa incredere a investitorilor straini.
Suntem mană cerească pentru ei, într-o piața unde dobânda de 1% pe an este un lux (cel puțin in acest moment).
Pentru cei care nu au cifre, prezint faptul că dobânda medie în UE este de 0,19%, iar dobânda la care se împrumută Bulgaria de exemplu este de 0,15%.
(…) Suntem rușinea Europei.”, a scris Adrian Câciu joi pe Facebook.
”Guvernul trăiește pe datorie”
”De altfel, oricine poate vedea că dobânzile de pe piața internă la împrumuturile în euro sunt în intervalul 0,5 -0,9% funcție de maturitate, mult mai atractive decât cele de pe piața externă unde Guvernul plătește factura incompetenței și a neîncrederii generate printre investitori (rating prost, politici economice impredictibile, incertitudine economică, deficite imense).”, explică economistul.
”Dacă Guvernul s-ar fi imprumutat de pe piața internă ar fi creat presiune pe lichiditatea în euro (ar fi redus aceasta lichiditate) ceea ar fi generat o nouă creștere a cursului (probabil de 0,5%-0,7%), adică cursul valutar ar fi ajuns la cca. 4,935 lei/euro.
Pentru că suntem într-o situație fără ieșire care generează costuri.
Pentru că nu deschidem economia pentru ca economia să producă taxe și veniturile bugetare să crească, guvernul trăiește pe datorie.
Cand trăiești pe datorie, te împrumuti.
Împrumuturile au efect pe termen mediu și lung.
Cineva le plateste cu dobândă.
Este un cerc vicios în care România se scufundă.”, a explicat Adrian Câciu.