Canicula lovește România! Un nou Cod galben și portocaliu de caniculă emis pentru ziua de miercuri, 23 august
Canicula lovește România! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou Cod de caniculă care va fi valabil miercuri, 23 august. ANM nu face altceva decât să prelungească Codurile galben și portocaliu deja emise pentru zilele precedente.
Meteorologii anunță noi temperaturi record, cu maxime care vor ajunge până la 40 de grade la umbră.
Noul cod de caniculă este valabil pentru numeroase județe, în special pentru cele din sudul ţării.
Miercuri vor fi cele mai afectate de caniculă județele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila și Ilfov. Aici vor exista maxime pe peste 40 de grade Celsius.
Codul portocaliu de caniculă vizează și Bucureştiul
Nici Capitala nu scapă de caniculă miercuri.
Acest val de căldură se va menține în special în regiunile sud-vest, sud și sud-est ale României, unde temperaturile vor atinge niveluri de caniculă. Nivelul ridicat de disconfort termic va fi resimțit, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În Capitală, temperaturile maxime se vor ridica până la 33 – 37 de grade, cu minime cuprinse între 17 și 23 de grade.
Explicația climatologilor
Șefa departamentului de climatologie din Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Roxana Bojariu, a oferit mai multe detalii despre perioada următoare.
„Avem o prelungire a codului de caniculă și ne așteaptă disconfort termic în continuare, însă în același timp sunt și zone și perioade cu instabilități foarte puternice, mai ales că avem de-a face cu această trecere și acest contrast termic între aerul foarte cald și fronturi cu aer mai rece care ajung pe teritoriul țării noastre. Este foarte important să urmărim toate actualizările, inclusiv cele cu anticipare imediată.
Climatologic vorbind, este mai puțin obișnuit ca în luna august să avem instabilități în număr mare, pentru că luna august, climatologic vorbind, este cea mai liniștită din an statistic, dar statistica este o sinteză pe mai mulți ani, o sinteză abstractă. Deci anul acesta se distinge și prin aceste fenomene extreme.
Continuă în mare parte a Europei să avem această cupolă de căldură, pentru că persistă presiunea ridicată pe mare parte din Europa de Sud și Europa Centrală”, a explicat Roxana Bojariu la Antena 3 CNN.