Europa este cuprinsă de un val de căldură extremă, iar meteorologii spun că situația nu se va schimba prea curând. Aceștia au mai precizat că maxima record de 48,8 grade Celsius ar putea fi depășită. Efectele valului de căldură botezat „Cerberus” se resimt deja intens şi în România zilele acestea.
Joi, în sudul Europei s-au înregistrat temperaturi caniculare ca urmare a unui val de căldură intensă, iar meteorologii au avertizat că săptămâna viitoare ar putea fi înregistrate maxime record pentru continent.
Au fost emise alerte meteorologice în diverse regiuni, inclusiv în Insulele Canare din Spania, Italia, Cipru și Grecia. Autoritățile grecești anticipează că temperaturile vor urca până la 43 de grade Celsius vineri și chiar vor ajunge la 44 de grade Celsius sâmbătă.
Impactul căldurii extreme, în prim plan
Rapoartele presei locale indică faptul că, în imediata apropiere a sitului arheologic Acropolis din Atena, a fost amplasată o ambulanță, pregătită să ofere asistență medicală imediată turiștilor care ar putea suferi de epuizare din cauza căldurii.
Gravitatea căldurii extreme a fost subliniată și mai mult în această săptămână, odată cu publicarea unui studiu care arată că până la 61.000 de persoane și-ar fi pierdut viața în timpul valurilor de căldură toridă din Europa din vara trecută.
Valul de căldură a primit numele Cerberus
Guvernele și angajatorii se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a lua măsuri suplimentare de protecție a lucrătorilor care sunt expuși la soarele arzător în timpul valului de căldură, numit pe bună dreptate „Cerberus” de către Societatea Meteorologică Italiană, inspirându-se din legendarul câine cu trei capete din mitologia greacă.
Au apărut îngrijorări cu privire la consecințele cu care se confruntă persoanele care lucrează în aer liber în Italia, în special în urma incidentului tragic al unui bărbat în vârstă de 44 de ani care s-a prăbușit și a decedat săptămâna aceasta în timp ce vopsea marcaje rutiere în orașul Lodi din nordul țării.
Cod roșu de căldură pentru zece orașe
Pentru următoarele două zile, autoritățile sanitare au emis o avertizare de cod roșu de alertă ridicată pentru 10 orașe din Italia, printre care Roma, Florența, Bologna și Perugia.
Între timp, guvernul grec a luat măsuri prin implementarea unei suspendări a activității între orele 12:00 și 17:00, ora locală, în zonele cu risc ridicat de căldură. În plus, guvernul a îndemnat angajații din sectorul privat cu probleme de sănătate să lucreze de la distanță, de acasă.
Sunt așteptate noi recorduri săptămâna viitoare
Joi, situația din Spania a dat unele semne de ameliorare după ce marți au fost descoperite măsurători ale temperaturii de suprafață care au depășit 60 de grade Celsius în regiunea vestică Extremadura, măsurători înregistrate de sateliții Sentinel 3 ai Agenției Spațiale Europene. Este important de reținut că prognozele meteorologice și înregistrările oficiale se bazează de obicei pe temperaturile aerului, care tind să fie mai scăzute decât cele de la suprafață.
Agenția Spațială Europeană preconizează că recordul european de temperatură de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021, ar putea fi depășit săptămâna viitoare. Se anticipează că Italia va fi din nou una dintre cele mai fierbinți regiuni din Europa.
„Săptămâna viitoare va fi un val de căldură chiar mai puternic decât acesta, unele valori din centrul sudului vor fi cu adevărat neobişnuite”, a declarat Luca Lombroso, meteorolog al grupului AMPRO din Italia. „Marţi sau miercuri, la Roma şi Florenţa vom depăşi probabil 40 de grade, iar temperaturi apropiate vor fi prezente şi în nord”.
Animalele sunt și ele afectate
În cadrul unei conferințe de presă, Marco Impagliazzo, președintele organizației caritabile catolice Sant’Egidio, a avertizat că aproximativ nouă milioane de italieni în vârstă locuiesc singuri sau cu o altă persoană în vârstă, ceea ce îi face deosebit de sensibili la efectele acestor circumstanțe. El a declarat: „Cu această combinație de singurătate și urgență de căldură, asistăm la un amestec exploziv”.
Ramificațiile nu se limitează doar la ființele umane. Organizația italiană de apărare a fermierilor, Coldiretti, a raportat o scădere cu 10% a producției de lapte, deoarece vacile consumă mai puțină hrană pe timp de căldură, își măresc consumul de apă și, în consecință, produc mai puțin lapte.