Într-o emisiune TV, sâmbătă seară, Victor Ponta a făcut o serie de declarații șocante despre planul secret de unire al României cu Republica Moldova și despre situația actuală din Transnistria.
„Numai dacă populația este de acord se poate vorbi de o unire”
În 2014, Victor Ponta discuta des cu Iurie Leancă, fostul premier moldovean, despre unirea oficială a Republicii Moldova cu România, însă, potrivit spuselor sale, oficialii actuali de la Guvernul din Chișinău nu privesc cu ochi buni unirea.
„Am pornit o mulțime de proiecte. Vorbisem cu Iurie Leancă despre ce s-ar putea face dacă Moldova ar fi victima unei agresiuni din partea Transnistriei. Alții, care au aflat, au avut grijă să ne zboare pe amândoi. Acum, Republica Moldova este într-un pericol mult mai mare decât noi.
O luasem invers, România era principalul partener economic al Moldovei, era principalul susținător financiar și pe programe. Pentru prima dată după mulți ani opinia publică din Moldova era pro-România.
Am dat bani pentru spitale, pentru foarte multe așezăminte culturale. Eu cred că numai așa se poate vorbi de o unire, numai dacă populația este de acord. Altfel nu se poate. Mai mult de jumatate dintre cetățenii moldoveni au pașaport românesc”, a declarat Victor Ponta la România TV.
„Ucraina, până la război, a avut relații proaste și cu România și cu Moldova”
„Eu cred că la Chișinău, cu excepția unor politicieni, cam toți care sunt la putere gândesc așa: decât codași la oraș, mai bine în satul meu fruntași. Ei vor să fie șefi la Chișinău, pe moșia lor.
Nu vor să facă parte dintr-o ţară mai mare, din care au mai facut parte. Ucraina, până la război, a avut relații proaste și cu România și cu Moldova. Nu a fost iubire nici cu Moldova, nici cu România”, a completat acesta.
Referitor la situația actuală din Transnistria, amintim faptul că NATO consideră că în Republica Moldova sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare și se anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals.
Mircea Geoană, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a punctat că NATO este extrem de atentă la această presiune asupra Republicii Moldova și nu numai.
Mircea Geoană: Încercări de destabilizare în Republica Moldova sunt deja în desfășurare
Alianța Nord-Atlantică nu vede riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova sau a Georgiei. Pe de altă parte, potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, sunt anticipate acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, în Republica Moldova.
Oficialul a explicat pentru Digi24 că este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.
„Anticipăm acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, nu atât de mult pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, cât pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.
De aceea suntem extrem de atenți în sprijinul nostru și pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, dar repet, la adresa Republicii Moldova nu vedem în acest moment riscuri iminente de natură militară. Încercări de destabilizare, în schimb, putem să spunem că ele sunt în derulare”, a declarat Mircea Geoană pentru sursa citată.
În ceea ce privește amenințarea cu armele nucleare, tot mai vehiculată la Moscova, Geoană consideră că este un discurs psihologic care are menirea de a pune presiune.
„Pe de altă parte, în ciuda retoricii tot mai insistente care vine dinspre Moscova, NATO nu are elemente care să indice că Rusia ar avea de gând să recurgă la arma nucleară.
Un astfel de discurs este destinat să pună presiune psihologică asupra Ucrainei și asupra democrațiilor occidentale”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.