Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre posibilitatea ca România să se confrunte cu o criză alimentară în următoarele luni. Chesnoiu dă asigurări și spune că, în acest moment, nu avem motive de panică. România este într-adevăr pregătită să facă față unei astfel de crize globale? Iată ce spune ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre posibilitatea ca România să se confrunte cu o criză alimentară. El susține că, în acest moment, nu sunt premise ca în România să fie o criză alimentară. Totodată, ministrul spune că este în contact cu fermierii și procesatorii pentru a se asigura că necesarul de consum intern este asigurat.
Ce spune ministrul Agriculturii?
„NU avem motive de panică!
Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Este mesajul meu responsabil pentru toți cei care simt nevoia să dezbată problema crizelor și din perspectiva unei posibile crize alimentare care ar afecta țara noastră.
Desigur, la nivel global se discută de această criză alimentară şi este vorba, în general, de statele care nu-şi pot asigura materiile prime din care se obțin produsele agro-alimentare procesate.
România nu este în această situaţie. Noi reușim an de an, chiar și în cei mai secetoși sau meteo nefavorabili, să obținem un surplus de producție faţă de nevoile de consum, la principalele materii prime din sectorul de producție vegetală.
Sunt permanent în contact cu fermierii și cu procesatorii din România pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil”, a scris Adrian Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.
Avertisment ONU: Războiul din Ucraina ar putea genera o criză alimentară global
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a amintit, săptămâna trecută, că războiul Rusiei din Ucraina a generat creșterea prețurilor la produsele agricole și că în cazul în care războiul și creșterea prețurilor vor continua, s-ar putea declanșa o criză alimentară.
Guterres a subliniat că, în special, în țările slab dezvoltate și în rândul populației sărace, securitatea alimentară este pusă într-un mare pericol din cauza războiului.
Prețurile alimentelor au crescut cu 30%
Dacă exporturile alimentare din Ucraina nu vor reveni la nivelul de dinainte de război, a avertizat secretarul general al Națiunilor Unite, atunci lumea se va confrunta cu o foamete care va dura ani de zile.
Uleiul de floarea soarelui, produs în Ucraina și comercializat în întreaga lume, precum și alte produse cerealiere, care acoperă o parte importantă din necesarul mondial, nu pot fi exportate pentru că porturile din această țară sunt închise. Ceea ce duce la scăderea livrărilor și creșterea prețurilor.
Conform datelor Națiunilor Unite, prețurile alimentelor la nivel global au înregistrat o creștere de 30%.
Într-un discurs rostit pe 19 mai la New York, Guterres a spus: “Războiul a împins zeci de milioane de oameni la limita insecurității alimentare, insecuritate care ar putea deschide calea unei alimentații insuficiente, foametei și în cele din urmă a sărăciei în rândurile unui larg segment al populației. Dacă vom acționa împreună, în lume există alimente cât să ajungă pentru toată lumea. Dar dacă nu vom soluționa astăzi această problemă, în lunile următoare, ne-am putea confrunta cu o lipsă a alimentelor la nivel global”.