Implementarea serviciilor de digitalizare ar aduce în economia României, în perioada 2020 – 2026, o valoare adăugată de 9 miliarde de euro, din care 3-4 miliarde de euro numai datorită reţelelor 5G, a afirmat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Mircea Rebegea, şef vânzări pentru România & Moldova la Ericsson.

„Încă aşteptăm licitaţia pentru spectrul 5G… Va risca Europa şi, implicit, România să rămână în urma celorlalte regiuni care sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere al tehnologiei 5G? Sunt unii care consideră că nu este momentul oportun pentru 5G, că tehnologia nu este matură, că este prea scumpă… Sunt aici să vă spun la fel de direct că Ericsson a lansat aproape 20 de reţele comerciale pe patru continente ale globului, un număr de 27 de contracte făcute publice. Deci, nu există nicio barieră tehnologică. Tehnologia există, e aici şi poate fi accesată de oricine. 5G este cea mai sigură tehnologie de comunicaţii care a fost inventată până acum, în comparaţie cu orice alt sistem de de comunicaţie.

În Coreea de Sud s-a atins cifra de 1 milion de subscriberi după numai 69 de zile de la implementare, bătând recordul precedent al tehnologiei 4G care atinsese pragul de 1 milion de utilizatori după 80 de zile. Consumul de trafic de date a ajuns la 22 GB pe lună, de trei ori mai mult decât în reţelele 4G. Valoarea adăugată economiei României, odată cu implementarea noilor tehnologii, care poate fi injectată în economia României ar fi de peste 40 de miliarde de euro, în perioada 2020-2026, iar 37% din această valoare ar proveni din zona de 5G. Valoarea adăugată la economia ţării ar fi de 9 miliarde de euro pe tot ceea ce înseamnă digitalizare, din care 3-4 miliarde de euro datorită reţelelor 5G, în perioada de referinţă”, a declarat Rebegea, la ediţia a IX-a a ZF Digital Summit 2019.

Conform reprezentantului Ericsson, politica de reglementare excesivă nu va putea asigura întregul potenţial al tehnologiei 5G.

„În prezent, aproximativ jumătate dintre operatori taxează suplimentar (premium) pentru serviciile 5G faţă de 4G. De asemenea, aproape două treimi dintre operatori poziţionează 5G ca serviciu exclusivist, high-end. Politica de reglementare excesivă nu va putea asigura întregul potenţial al tehnologiei 5G. Este foarte important ce îşi doresc factorii decidenţi faţă de noua tehnologie. Se pare că în lume există două scenarii principale. Primul scenariu este cel în care reglementatorul sau factorul politic îşi doreşte maximizarea beneficiilor upfront, adică a preţului plătit de către operator pentru licenţele 5G şi care inerent va duce la investiţii mai mici şi evident acoperire mai limitată. În acest scenariu, părerea noastră este că 5G nu va fi altceva decât un 4G ceva mai rapid şi poate mai eficient, dar care nu va aduce nimic spectaculos în zona telecom sau a altor industrii conexe. În opoziţie cu acest scenariu, vorbim despre strategia de acoperire expansivă în care principalul obiectiv al guvernelor este asigurarea acoperirii, a calităţii reţelelor şi implementarea într-un timp cât mai scurt”, a explicat Dragoş Mircea Rebegea.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin, declara că pe partea de calendar asumat de către reglementator privind procedura de licitaţie pentru 5G lucrurile sunt respectate, însă este nevoie şi de Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare, act normativ care ar trebui „să iasă în câteva zile, maxim o săptămână”.

„În momentul acesta, noi suntem în grafic cu termenul asumat intern de către noi, dar global sunt deja întârzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonanţei de Urgenţă date la finalul anului trecut şi s-a întârziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din România. Apoi, trebuie dată această Hotărâre de Guvern legată de preţurile de plecare a licitaţiei şi, nu în ultimul rând, aşa cum ne-au solicitat şi operatorii, trebuie clarificate şi celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare în domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui să le cumpere şi să-şi dezvolte reţelele de generaţie următoare. Hotărârea de Guvern care include preţurile de plecare în licitaţia pentru 5G ar trebui să iasă în câteva zile, maxim o săptămână. Nu ştiu dacă se va întâmpla asta, îmi e greu să spun…”, a spus Lovin.