Vulnerabilitatea externă a României este în creștere, avertizează marți economistul Cristian Socol, care indică mai multe semnale ce vin în sprijinul afirmației sale.
Creșterea costurilor de finanțare
Este vorba în primul rând de scăderea cu 2 miliarde euro a rezervei valutare, în doar două luni de zile, în urma intervențiilor Băncii Naționale – BNR în piață pentru a împiedica deprecierea monedei naționale.
În consecință, gradul de acoperire a datoriei pe termen scurt cu rezervele internaționale ale BNR a scăzut, în perioada amintită, ceea ce conduce la creștere a costurilor de finanțare, precizează economistul.
Deprecierea rezervei valutare a BNR
”Semnale de creștere a vulnerabilității externe. Un cost ridicat al intervenției BNR în scopul contracarării volatilității cursului de schimb, apărută din cauza declarațiilor nepotrivite din noiembrie și decembrie.
Rezerva valutară internațională a României în octombrie = 34,9 miliarde euro. În decembrie a scăzut la 32,9 miliarde euro, adică un minus de 2 miliarde euro”, a scris Socol pe Facebook.
Acoperirea datoriei pe termen scurt
”Gradul de acoperire al datoriei pe termen scurt cu rezervele internaționale a scăzut la 74% în decembrie, de la 74,8% în octombrie. Efecte asociate: o poziție externă deteriorată, posibile presiuni speculative viitoare, probabila degradare a ratingului, creșterea costurilor de finanțare, o rată mai mică de creștere economică și probleme bugetare”, a completat el.
În plus, Cristian Socol arată că Ministerul de Finanțe au coborât rezerva de valută la 3,9 miliarde euro, cu 1,3 miliarde euro sub ce a planificat precedentul guvern.
Bufferul de la Finanțe
Mai mult decât atât, actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu, dă semne că intenționează să păstreze la un nivel extrem de redus acest buffer, necesar pentru a obține dobânzi mici.
Or, rezervă financiară pe care ministrul de Finanțe a avut-o la dispoziție, în guvernarea PSD, ”a apărat România de schizofrenia / volatilitatea piețelor financiare”, a explicat economistul.