Guvernul României a aprobat joi un proiect de lege amplu care introduce reglementări noi pentru controlul utilizării spațiului aerian național și a vehiculelor aeriene fără pilot (drone). Acest demers este destinat să asigure atât siguranța și securitatea aeronautică, cât și protecția integrității spațiului aerian național și a vieții și sănătății persoanelor.
Guvernul a adoptat noi reglementări extinse privind spațiul aerian
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că proiectul de lege adoptat introduce măsuri riguroase pentru controlul utilizării sistemelor de aeronave fără pilot la bord.
Aceste măsuri sunt comparabile cu regulile aplicabile aeronavelor cu pilot la bord din perspectiva civilă și militară.
”Acesta urmăreşte crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace pe teritoriul naţional de către forţele armate.
Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului”, a explicat Mihai Constantin.
Nou cadru de cooperare și coordonare
Proiectul de lege prevede un nou cadru de cooperare și coordonare între autoritățile și instituțiile responsabile pentru gestionarea spațiului aerian național.
El a menționat că proiectul urmărește crearea unui cadru juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul țării noastre.
Actul normativ asigură completarea normelor existente privind pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace pe teritoriul național de către forțele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise pentru dezbatere și adoptare în Parlament.
Acest nou cadru este esențial pentru integrarea eficientă a vehiculelor aeriene fără pilot în traficul aerian existent.
Crearea unui cadru legal pentru misiuni și operații militare
În paralel, Guvernul a aprobat și un proiect de lege separat privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul național.
”Actul normativ va extinde şi reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene.
Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare şi de coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”, a declarat Constantin.
Cele două proiecte de lege vor fi transmise către Parlament pentru dezbatere și aprobare.