Organizații ale mediului de afaceri, fac apel la mobilizarea mediului politic pentru menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică pe care România s-a angajat după căderea comunismului în 1989.
Mai multe organizații ale mediului de afaceri au lansat un apel la mobilizarea mediului politic pentru menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică. Mesajul lansat de acestea este următorul.
Mai multe organizații ale mediului de afaceri au lansat un apel
În ultimii 35 de ani, sectorul privat a susținut ferm integrarea României în Uniunea Europeană și alinierea la valorile occidentale.
În numele comunității de afaceri am arătat de fiecare dată derapajele care riscau să îndepărteze România de la acele principii de care depind siguranța și prosperitatea noastră.
Realitatea economică face incontestabile beneficiile de stat membru al Uniunii Europene. PIB-ului României a crescut de peste 14 ori în ultimii 30 de ani. Fondurile europene au modernizat România și investițiile private au creat locuri de muncă pentru români și resurse pentru comunități, iar românii pot circula liber, pot munci și pot studia oriunde în Europa.
Avem cu toții responsabilitatea să păstrăm parcursul occidental a României și să conștientizăm pericolele la care este expusă țara, mai ales în actualul context geopolitic.
Realizările din ultimii 35 de ani trebuie protejate.
Este datoria generației noastre ca deciziile din decembrie 2024 să reconfirme deciziile din decembrie 1989: România democratică, membră UE, aliat NATO, către OCDE, cu fața spre viitor.
Apel semnat de:
- AmCham Romania – Camera de Comerț Americană în România,
- AHK – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană,
- AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România,
- BEROCC – Camera de Comerț Belgia Luxemburg – Romania Moldova,
- BRCC – Camera de Comerț Britanico-Română,
- Concordia – Confederația Patronală Concordia,
- RBL – Fundația Romanian Business Leaders.
Președintele AEP a evidențiat importanța unei decizii rapide din partea CCR
Amintim că președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a evidențiat importanța unei decizii rapide din partea CCR, având în vedere termenele strânse pentru organizarea turului al doilea.
Greblă a explicat că este esențial ca CCR să se pronunțe cât mai curând asupra validării rezultatului primului tur, pentru a permite desfășurarea turului secund în condițiile stabilite de lege. Deși nu a putut anticipa ce va lua în considerare Curtea în decizia sa, el a subliniat că organizarea celui de-al doilea tur depinde de o hotărâre rapidă, care să ofere claritate privind rezultatele actuale.
Șeful AEP a explicat că procedura de desemnare a candidaților pentru funcția de președinte a devenit definitivă, ceea ce înseamnă că lista inițială de 14 candidați nu poate fi modificată, chiar dacă există contestații. El a menționat că, în eventualitatea în care alegerile ar trebui repetate, buletinele de vot vor include toți candidații înscriși inițial, inclusiv Ludovic Orban, deși acesta s-a retras din cursă.