România și-ar putea tripla sau crește chiar de până la șapte-opt ori capacitatea centrelor de date în următorii trei ani. Acest lucru se întâmplă după ce în ultimele luni mai mulți investitori au anunțat construcția de proiecte noi în București. Informația a fost furnizată de Mihai Manole, Director General Tema Energy. El este și organizatorul Data-Center Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.
Anul trecut, mai mulți jucători relevanți și-au anunțat intențiile și au demarat proiecte de executare a unor centre de date de mari dimensiuni. Bucureștiul este localitatea aleasă cu precădere datorită accesului facil la magistralele de comunicații, rețelelor de energie electrică, dar și la personal calificat.
Hub regional pentru centrele de date
De altfel, opt dintre cele mai relevante zece centre de date din România se află în București. Această informație se regăsește în datele sintetizate de organizatorii DataCenter Forum. Ediția din acest an a DataCenter Forum – care va avea loc pe 9 mai – va găzdui în premieră o dezbatere asupra oportunităților de investiții pe care le oferă România. La eveniment vor participa reprezentanți ai companiilor Portland Trust, DC Byte și ClusterPower.
”Zona București – Ilfov are șansa reală să devină un hub regional pentru centrele de date, mulțumită condițiilor pe care le oferă investitorilor internaționali. Disponibilitatea comunicațiilor de mare viteză, capacitatea de alimentare cu energie, prețul încă mic al electricității și resursele umane calificate sunt doar câteva dintre avantaje. În ultimele luni, mai mulți investitori internaționali relevanți au anunțat proiecte în București și împrejurimi, care totalizează peste 100 MW putere electrică. Dacă luăm în considerare că execuția unui centru de date mare durează în medie aproximativ doi-trei ani, în 2027 am putea asista la o creștere accelerată, de trei până la de șapte-opt ori, a capacității actuale”, afirmă Mihai Manole, Director General Tema Energy și organizatorul DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.
Bucureștiul – în topurile regionale în privința centrelor de date
Capitala României se află pe poziția a noua în topul piețelor emergente la nivel de EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa). Are centre de date care totalizează 15 MW putere electrică, potrivit raportului din 2023 al companiei de consultanță imobiliară Knight Frank. Proiectele aflate deja în dezvoltare pot crește însă această capacitate la 50-55 MW într-un termen relativ scurt.
Un alt raport similar, publicat de Savills, plasează Bucureștiul pe locul 30 în topul celor mai recomandate orașe europene pentru operarea unui centru de date.
Adoptarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale și a proceselor de tip ”cognitive power” generează o cerere fără precedent de capacitate în centrele de date. Fenomenul se întâmplă atât pe piețele mature din vest, cât și pe cele secundare sau emergente, printre care se află și România.
JLL: Zona Europei din care face parte România va înregistra o creștere de aproximativ 49%
Astfel, piețele secundare din Europa, din care fac parte spre exemplu Spania, Polonia, dar și România, vor înregistra o creștere. Ea va fi în medie de aproximativ 49%. În zona centrală FLAPD (Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris, Dublin) nu va depăși 16%,. Aceste date se regăsește în raportul EMEA Data Centre 2024. El a fost publicat de compania de consultanță imobiliară JLL.
Totodată, raportul mai evidențiază că în 2023 investițiile în industria de centre de date s-au dublat față de anul precedent. Ele totalizează 2,34 miliarde de euro la nivel european.
Discuții la DataCenter Forum despre oportunitățile de investiții pe care le oferă Romania
Majoritatea analiștilor internaționali consideră că reducerea dramatică a spațiului disponibil în centrele de date din țările foarte dezvoltate în acest domeniu (Marea Britanie, Franța, Olanda, Germania, Irlanda, etc.) va determina tot mai mulți investitori să se orienteze către piețele secundare: Europa de Est și Scandinavia.
Astfel, în următorii doi ani, principalele investiții vor fi direcționate către locuri în care costul terenurilor, al energiei și al resurselor umane este mai redus. Totodată există noduri performante de comunicații, energie electrică suficientă și cât mai verde și capabilități tehnice pentru construcția și operarea unor centre de date de mari dimensiuni.