România și Bulgaria, în spațiul Schengen

România și Bulgaria, în spațiul Schengen! Joi, miniștrii de interne ai Uniunii Europene vor vota la Bruxelles cu privire la admiterea deplină a țării noastre și a Bulgariei în spațiul de liberă circulație.

În preajma acestei decizii, miercuri, Partidul Libertății al extremistului Geert Wilders, cel mai mare partid din coaliția de guvernare a Olandei, a încercat să introduce o moțiune parlamentară prin care să îndemne guvernul olandez să voteze împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Cu toate acestea, moțiunea a fost respinsă de majoritatea partidelor din coaliția guvernamentală olandeză, care au votat împotriva acesteia.

Dacă decizia privind aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen va fi aprobată joi în cadrul Consiliului JAI, controalele la frontierele terestre dintre aceste două țări și restul Uniunii Europene vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.

Totuși, România și Bulgaria s-au angajat să continue efectuarea de controale aleatorii la frontieră pentru încă șase luni, conform informațiilor oferite de televiziunea publică bulgară.

SPAȚIUL SCHENGEN
SURSA FOTO: ARQ

Aderarea deplină la spațiul Schengen va fi votată joi, 12 decembrie

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) va vota joi privind ridicarea controalelor la frontierele interne dintre România, Bulgaria și între ele, începând cu 1 ianuarie 2025. Pe ordinea de zi a întâlnirii de ieri a Consiliului JAI s-a aflat un punct legat de stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre dintre aceste țări, în conformitate cu articolul din tratatul de aderare al României și Bulgariei din 2005.

De asemenea, subiectul aderării celor două țări la spațiul Schengen ar putea fi discutat și miercuri dimineață în cadrul unei întâlniri a COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți). Cu toate acestea, nu sunt așteptate modificări majore, având în vedere că Austria a anunțat deja că nu va mai utiliza dreptul de veto pentru a bloca aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE. După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a spus ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner.

Singurul aspect neclar rămâne legat de menținerea controalelor la frontierele terestre dintre Ungaria și România, precum și între România și Bulgaria, pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Această măsură ar putea fi luată pentru a preveni posibile modificări ale fluxurilor migratorii care ar putea apărea imediat după ridicarea controalelor la aceste frontiere, precum și pentru a evita orice amenințări semnificative la adresa ordinii publice sau securității interne. Declarația a fost făcută într-un comunicat comun emis pe 22 noiembrie de către România, Bulgaria, Austria și Ungaria.