Potrivit unor surse europene politice ale Capital.ro, Guvernul de la Sofia nu are de gând să facă vreun compromis cu Olanda pentru ca Bulgaria să fie decuplată de România în vederea aderării în Spațiul Schengen.
România și Bulgaria nu vor fi decuplate pentru intrarea în Spațiul Schengen. Guvernul de la Sofia refuză orice compromis
Potrivit unor surse europene politice ale Capital.ro, în urma demersurilor ministrului de Externe din România, Germania și Luxemburg au susținut puternic România în fața Austriei, au ridicat presiunea și i-au chemat la negocieri separate.
În ciuda acestui fapt, Bulgaria a refuzat propunerile de compromis care corespundeau cerințelor Olandei și care ar fi făcut ca Olanda să accepte decuplarea României de Bulgaria în vederea aderării la zona de liberă circulație din Europa, în contextul în care Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că Guvernul de la București va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen.
„România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus, joi, premierul României.
„Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. Mai mult ca oricând, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Germania condamnă refuzul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen
La rândul său, ministrul de Externe din Germania, Annalena Baerbock, a criticat opunerea Austriei cu privire la admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, notând că este „o zi proastă pentru Europa” din punctul de vedere al solidarităţii, după „un an brutal”.
„Nu doar că mi-aş fi dorit astăzi o altă decizie, prin care să fie admise în Spaţiul Schengen Bulgaria şi în special România, în schimb este o dezamăgire gravă. Faptul că blocajul exercitat de Austria a forţat luarea altei decizii îl consider mai mult decât fals din punctul de vedere al politicii europene şi la nivel geopolitic.
În loc să avem o zi bună şi puternică pentru Europa, avem în schimb o zi proastă pentru Europa. Şi cred că trebuie să reflectăm dacă a fost într-adevăr decizia corectă”, a transmis Annalena Baerbock în timpul unei vizite în Irlanda, relatează agenția de presă DPA.
Ea a evidențiat faptul că Guvernul de la Berlin a depus eforturi până în ultimul moment pentru a facilita admiterea în Spațiul Schengen a Bulgariei şi, în mod special, a României.
„Am fi avut la sfârșitul unui an dur, ca să nu spun un an brutal pentru Europa, un nou pas în sensul aprofundării integrării europene”, a insistat ministrul german de Externe.