România alături de Bulgaria ocupă ultimele poziții în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest aspect. Cheltuielile guvernamentale pentru recreație și sport sunt de peste trei ori mai mici în țara noastră decât media europeană, iar în Bulgaria sunt chiar de 10 ori mai mici.
Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2018 suma de 50,7 miliarde de euro din cheltuielile guvernamentale pentru recreaţie şi sport, Bulgaria şi România ocupând ultimele locuri în funcţie de cheltuielile pe cap de locuitor cu 11 euro respectiv 30 de euro, comparativ cu o medie de 113 euro pe cap de locuitor în UE, arată datele publicate miercuri de Eurostat, după cum transmite Agerpres.
La polul opus, în şase state membre UE cheltuielile guvernamentale pentru recreaţie şi sport au fost mai mari de 200 de euro pe cap de locuitor în 2018: Luxemburg (500 de euro), Suedia (254 de euro), Finlanda (226 de euro), Franţa (204 de euro), Olanda (202 de euro) şi Danemarca (201 de euro).
În schimb, când vine vorba de ponderea cheltuielilor guvernamentale pentru recreaţie şi sport în cheltuielile totale, pe primul loc în UE este Ungaria cu 2,1% iar pe ultimele locuri sunt Bulgaria, Irlanda şi Malta unde cheltuielile guvernamentale pentru recreaţie şi sport reprezintă doar 0,4% din cheltuielile totale.
În funcţie de acest indicator, România este exact la media din UE (0,8%), devansând ţări precum Belgia, Danemarca, Austria, Germania sau Italia.
Doi români beneficiari ai granturilor internaționale pentru dezvoltare
Pe de altă parte, un număr de 29 de jucători de tenis din 22 de ţări, printre care şi doi români – Filip Cristian Jianu şi Elena Gabriela Ruse -, au primit în acest an subvenţii prin programul International Player Grand Slam finanţat de Fondul de Dezvoltare Grand Slam (GSDF).
Programul de granturi, care a fost implementat din 2017, oferă finanţare anuală totală de 650.000 dolari americani pentru jucători din întreaga lume, ca şi compensaţie la costurile legate de participarea la competiţii, cu scopul de a-i ajuta pe aceştia să se dezvolte ca jucători profesionişti de tenis şi să-i încurajeze să concureze în turnee de Mare Şlem.
Comitetul GSDF ia în considerare criteriile specifice de vârstă, clasament şi reprezentare regională atunci când decide cu privire la jucătorii care ar trebui să primească astfel de subvenţii, beneficiarii fiind consideraţi ca având un potenţial excepţional în tenis.
De la introducerea programului în 2017, mai mulţi jucători care au primit granturi au intrat în Top 100 al clasamentului ATP sau WTA şi concurează la turnee de Grand Slam în mod regulat. Printre aceştia se numără Ons Jabeur (Tunisia, sfertfinalistă la Australian Open 2020, 34 WTA), Elena Rîbakina (Kazahstan, 18 WTA), Cristian Garin (Chile, 21 ATP) sau Hubert Hurkacz (Polonia, 31 ATP).