Conform informațiilor transmise de Consiliul JAI, după data de 1 ianuarie 2025 va urma o perioadă de șase luni de controale intermediare, menite să asigure tranziția treptată la regimul complet Schengen. La finalul acestei perioade, controalele la frontierele terestre vor fi eliminate definitiv.

Consiliul JAI a aprobat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Aprobarea aderării nu a fost lipsită de emoții, întrucât Parlamentul Olandei a încercat recent să blocheze decizia. Partidul Libertății din Olanda a inițiat o moțiune de cenzură în această săptămână, însă eforturile lor nu au avut succes. Decizia finală a fost adoptată prin vot unanim de către miniștrii din statele membre, confirmând că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru integrarea în spațiul Schengen.

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă o realizare semnificativă pentru România și Bulgaria, consolidând poziția acestora în cadrul Uniunii Europene. Eliminarea controalelor la frontierele terestre va facilita mobilitatea cetățenilor și a mărfurilor, oferind beneficii economice și sociale importante.

Decizia Consiliului JAI confirmă angajamentul statelor membre de a sprijini extinderea spațiului Schengen. Începând cu 2025, România și Bulgaria vor fi pe deplin integrate în această zonă, marcând un nou capitol în relația lor cu Uniunea Europeană.

schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Klaus Iohannis a reacționat după decizia luată de Consiliul JAI

După aderarea deplină la spațiul Schengen, românii vor călători între țările membre fără a fi supuși controalelor la frontieră. Klaus Iohannis a transmis un mesaj după decizia luată de Consiliul JAI. El spune că avantajele ar fi multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și imaginii externe a țării.

„Azi am o veste bună, România este în Schengen cu drepturi depline. În acesta dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia de aderare și cu frontierele terestre. Este o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți.

Datorită eforturile coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense făcute la nivel diplomatic, vreau să evidențiez aici MAI și MAE ne putem bucură în sfârșit de un drept binemeritat dobândit în mod legitim de România.

Reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline a UE. Avantajele sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și imaginii externe a țării noastre.

Înseamnă circulație mai rapidă, timpul petrecut la graniță va fi considerabil mai scăzut, crește atractivitatea României pentru investitorii străini care vor vedea un avantaj comercial. Se consolidează așadar poziția strategică a României de poartă între estul și vestul Europei”, a transmis Iohannis.

Mesajul lui Iohannis poate fi urmărit aici.

Marcel Ciolacu a reacţionat după anunţarea deciziei

La rândul lui, Marcel Ciolacu a reacţionat după anunţarea deciziei, afirmând că este un beneficiu pentru economia noastră. El a scris pe X că România aderă în totalitate la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, în urma deciziei de joi.

Comisia Europeană salută intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Comisia Europeană a salutat hotărârea Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România şi Bulgaria începând de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat.

„Această etapă importantă completează intrarea deplină a celor două ţări în spaţiul Schengen. Ea nu doar consolidează spaţiul Schengen, ci va consolida şi mai mult piaţa internă, comerţul şi turismul. Un spaţiul Schengen robust consolidează unitatea Uniunii European (UE) şi face UE mai puternică la scară mondială. Decizia de azi înseamnă că începând de la 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot circula fără controale la frontiera terestră către şi între Bulgaria şi România”, a transmis CE într-un comunicat.