"China şi România îşi vor consolida cooperarea militară bilaterală în mai multe domenii", a declarat cu această ocazie ataşatul militar român la Beijing, Antonio Marinescu.
Ataşatul militar român a subliniat că are strânse legături cu Armata Populară de Eliberare. "Chiar am studiat chineza timp de patru ani la Universitatea de Limbi Străine din cadrul academiei militare şi am vizitat Chengdu, capitală a provinciei chineze Sichuan (sud-vest)", potrivit lui Antonio Marinescu. Acesta s-a declarat impresionat de ‘prietenia şi modestia’ de care dau dovadă colegii săi chinezi.
În continuare, oficialitatea română a efectuat o trecere în revistă a momentelor care au marcat relaţiile sino-române în domeniul apărării în ultimii zece ani. Între acestea, Antonio Marinescu a reţinut vizita de anul trecut în China a şefului Statului Major al forţelor navale române Aurel Popa, care a fost primit de ministrul apărării chinez Liang Guanglie şi a conferit cu Wu Shengli, comandantul forţelor navale ale armatei. În 2009 şi în 2010, militari români au efectuat două stagii de pregătire comune şi de schimb de experienţă. În acest an, fregata Yantai a Armatei Populare de Eliberare a efectuat o vizită de cinci zile /31 iulie-4 august/ în portul Constanţa, ocazie cu care s-a procedat la schimburi de experienţă.
Drept exemplu de bună cooperare între forţele armate ale celor două ţări, după cutremurul devastator care a lovit provincia chienză Sichuan în mai 2008, România a oferit zonei sinistrate ajutoare de urgenţă cifrate la aproximativ 860.000 dolari, citează PLA Daily.
De asemenea, ataşatul militar român la Beijing a reliefat eforturile ţării noastre pe calea modernizării armatei şi a subliniat implicarea forţelor armate chineze în operaţiuni de salvare şi de luptă împotriva pirateriei la nivel internaţional. ‘În ultimii zece ani, armata română şi-a îmbunătăţit constant capacităţile şi va continua să-şi amelioreze gradul de flexibilitate, de manevră, capacitatea de reînnoire şi organizare rapidă’.
În finalul convorbirilor, care au avut loc înainte de Ziua Armatei Române /25 octombrie/, Antonio Marinescu a salutat gradul înalt de "performanţă, profesionalism şi de loialitate al armatei chineze" exprimându-şi speranţa în consolidarea legăturilor dintre cele două armate în cât mai multe domenii de activitate.
Sursa: Agerpres