Romania si Germania au infiintat o Camera de Comert si Industrie

Institutia va ingloba, de la inceputul anului viitor, Delegatia Economiei Germane, care functioneaza in Romania din 1994. Noua Camera de Comert va oferi servicii de informare si consiliere, va realiza analize de piata, va oferi sprijin in cazul transferului de tehnologie si in promovarea comertului. Dan Ioan Popescu a declarat ca schimburile economice dintre Romania si Germania au inregistrat o crestere deosebita in ultimii doi ani, atingand 5,5 miliarde de euro anul trecut si 2,1 miliarde de eu

Institutia va ingloba, de la inceputul anului viitor, Delegatia Economiei Germane, care functioneaza in Romania din 1994. Noua Camera de Comert va oferi servicii de informare si consiliere, va realiza analize de piata, va oferi sprijin in cazul transferului de tehnologie si in promovarea comertului. Dan Ioan Popescu a declarat ca schimburile economice dintre Romania si Germania au inregistrat o crestere deosebita in ultimii doi ani, atingand 5,5 miliarde de euro anul trecut si 2,1 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an. De asemenea, Germania se afla printre principalele tari care au investit in ultimii 12 ani in Romania, cu o valoare a capitalului de 794 milioane dolari.

300 de miliarde de lei pentru IMM

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au beneficiat de credite in valoare totala de peste 300 de miliarde de lei de la bugetul de stat, in ultimele patru luni, pentru crearea de noi locuri de munca, potrivit unui bilant al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit bilantului, ANOFM a acordat credite in valoare totala de 307,9 miliarde de lei, cate 75 de milioane de lei pentru fiecare loc de munca nou creat. Linia de creditare pentru acest an este de 1.000 de miliarde de lei, iar operatiunile se deruleaza prin Banca Comerciala Romana. „Incepand din luna octombrie, potrivit programului social adoptat de Guvern, micii intreprinzatori din judetele cu rata medie a somajului mai mare decat cea la nivel national vor beneficia de credite cu o dobanda care reprezinta un sfert din dobanda de referinta a Bancii Nationale”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Ion Cindrea, presedintele ANOFM. In judetele cu rata medie a somajului egala sau mai mica decat cea la nivel national, se acorda credite cu dobanzi ce reprezinta jumatate din dobanda de referinta a BNR. El a adaugat ca Agentia a introdus, in premiera, credite cu dobanzi subventionate pentru asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente. Beneficiari ai creditelor sunt agenti economici care au ca activitate principala productia, turismul si serviciile.

Program de privatizare in industrie si aparare

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie va privatiza, pana la sfarsitul anului 2004, Societatea Nationala a Petrolului Petrom si cele mai importante societati din domeniul distributiei de energie electrica si gaze naturale, a declarat Dan Ioan Popescu, ministrul industriei si resurselor. „Procesul de privatizare a filialelor Banat si Dobrogea din cadrul societatii Electrica, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord si Petrom, precum si o serie de societati din sectorul de aparare se va incheia pana la sfarsitul anului 2004”, a spus Popescu. Privatizarea acestor societati a fost stabilita in programul PSAL II, convenit de autoritatile romane cu Banca Mondiala. „In acest moment nu exista nici un fel de intarzieri fata de indeplinirea prevederilor programului PSAL II”, a declarat Doru Laurian Badulescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Oficiul a fost infiintat anul trecut, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului si a devenit operational de curand, functionand in subordinea Ministerului Industriilor. „Crearea acestui oficiu demonstreaza determinarea Executivului pentru privatizarea si restructurarea acestor societati. Ne propunem ca, pana la sfarsitul acestui an, sa scoatem la privatizare circa 31% din capitalul social privatizabil al ministerului”, a spus Badulescu.
Romania a exportat mobila de 296 milioane dolari in primul semestru
Valoarea productiei romanesti de mobila s-a cifrat, in primele sase luni, la peste 13.000 miliarde lei (circa 394 milioane dolari), in crestere cu 8,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Exportul de mobila a crescut, in primul semestru, cu 16,4%, atingand valoarea de 296,1 milioane de dolari, in timp ce importurile s-au ridicat la 45,9 milioane dolari, desemnand un avans de 16,3%. Romania a exportat, in primele sase luni, mobila, furnire estetice, produse stratificate-PAL (produse aglomerate lemnoase) si PFL (produse din fibre lemnoase), panouri din lemn masiv in valoare de 715,6 milioane dolari si a importat mobila si produse stratificate de 95,6 milioane dolari. Fabricile din domeniu au prelucrat 4,3 milioane metri cubi de busteni, cu 5,3% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Un milion de contracte futures la Sibiu

La Bursa din Sibiu a fost tranzactionat joi, 5 septembrie, contractul la termen cu numarul 1.000.000. De la introducerea primelor contracte futures in iulie 1997 si a optiunilor, in 1998 in ringurile de tranzactionare de la Sibiu au fost realizate tranzactii in valoare de 9.755 miliarde lei.
La Bursa la termen din Sibiu sunt tranzactionate contracte futures si optiuni pe valute, pe actiuni, pe rata dobanzii, precum si pe pretul graului de panificatie, ultimul tip de contract fiind lansat in urma cu cateva zile.