România şi Iordania îşi vor dezvolta relaţiile economice. Bogdan Aurescu va efectua o vizită oficială la Amman

Bogdan Aurescu

SURSĂ FOTO: Facebook, Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, luni, o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi. Printre temele de discuție, s-au numărat dezvoltarea relaţiilor economice și dosarul sirian. De asemenea, Aurescu a subliniat importanţa organizării a unui Forum Economic şi a unui Consiliu de Afaceri bilateral.

Despre dezvoltarea cooperării în plan economic

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au discutat despre dinamizarea contactelor directe politico-diplomatice şi despre dezvoltarea cooperării în plan economic, menţionând tendinţa crescătoare a schimburilor comerciale, care în 2022 au înregistrat o creştere de peste 48% faţă de anul anterior.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat importanţa organizării a unui Forum Economic şi a unui Consiliu de Afaceri bilateral, conform deciziilor luate cu ocazia vizitei ministrului iordanian la Bucureşti în iulie 2022.

Cei doi oficiali au discutat şi despre dosarele regionale, mai menţionează sursa citată.

Ministrul Safadi a prezentat viziunea şi evaluările iordaniene cu privire la rezolvarea situaţiei din Siria, stabilizarea ţării şi a regiunii şi la gestionarea tuturor consecinţelor generate de criza existentă, inclusiv în ceea ce priveşte migraţia, terorismul, traficul de droguri şi crima organizată.

În acest context, discuţiile au vizat şi „procesul politic etapizat propus în conexiune cu reintegrarea Siriei în Liga Arabă”.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis aprecierea pentru eforturile Iordaniei

Bogdan Aurescu a transmis aprecierea pentru eforturile Iordaniei privind dosarul sirian şi a subliniat importanţa organizării reuniunii ministeriale UE-Liga Arabă, în cursul lunii iunie.

Totodată, Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul umanitar pe care România l-a oferit populaţiei siriene, în urma cutremurului din februarie 2023, inclusiv în Cadrul Conferinţei Donatorilor de la Bruxelles, din martie 2023.

România a anunţat acordarea a 600.000 de euro sub formă de asistenţă umanitară, împărţită în mod egal în beneficiul populaţiilor din Turcia şi Siria, în completarea asistenţei umanitare în natură acordate Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente şi peste 10 tone de medicamente şi materiale sanitare de primă necesitate, distribuite populaţiei siriene din toate zonele afectate de cutremur.

De asemenea, cei doi miniştrii au vorbit despre evoluţiile de securitate din Orientul Mijlociu, fiind de acord că printre cele mai importante acţiuni în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu se numără crearea condiţiilor pentru reluarea dialogului direct între Israel şi Autoritatea Palestiniană, arată MAE.

Iordania contribuie decisiv la stabilitatea regiunii, prin rolul său moderator şi abordările echilibrate

Ministrul Safadi a prezentat eforturile Iordaniei în acest sens, inclusiv rezultatele reuniunilor recente de la Aqaba şi Sharm-el-Sheikh.

Discuţiile s-au axat şi pe evoluţiile din Sudan şi perspectivele de rezolvare a situaţiei, atât din punct de vedere al procesului politic, cât şi a situaţiei umanitare grave.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul iordanian au agreat „păstrarea, în continuare, a unui contact strâns pe toate temele de interes comun pentru stabilitatea regiunii, la care Iordania contribuie prin rolul său moderator şi abordările echilibrate de politică externă”.

Totodată, ministrul Safadi i-a adresat omologului român invitaţia de a efectua o vizită la Amman, invitaţia fiind acceptată, mai precizează MAE.