România și Regatul Unit au semnat un acord bilateral prin care se modifică convenția între cele două țări referitoare la evitarea dublei impuneri pentru impozitele pe venit și câștigurile de capital.
România și Regatul Unit au semnat un acord
România și Regatul Unit au semnat miercuri, 13 noiembrie 2024, un acord ce aduce modificări convenției pentru eliminarea dublei impuneri pe venit și câștiguri de capital.
Totul este în conformitate cu schimbările din legislația românească din 2023 și cu obiectivul României de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Cele mai importante modificări aduse de noul acord
Au fost introduse modificări referitoare la stabilirea profiturilor obținute de sediile permanente ale persoanelor nerezidente, în conformitate cu Raportul OCDE din 2010 privind alocarea profiturilor către sediile permanente.
Preambulul noii convenții include o prevedere antiabuz, care stipulează că acest acord nu oferă oportunități pentru rezidenții unor state terțe de a beneficia de neimpozitarea sau impozitarea redusă a veniturilor.
La articolul referitor la sediul permanent, au fost adăugate două paragrafe noi care reglementează cazurile în care o întreprindere este strâns legată de alta, pentru a preveni fragmentarea activităților economice în mai multe operațiuni mici, care nu generează sedii permanente.
Profiturile realizate de un șantier de construcții sau un proiect de instalație vor fi impozitate în statul în care se desfășoară activitatea doar dacă aceasta durează mai mult de 12 luni.
Cotele de impozit pentru veniturile reținute la sursă (dividende, dobânzi și redevențe) au fost reduse față de convenția din 1975: 5% pentru dividende (față de 10%), 3% pentru dobânzi (față de 10%) și 3% pentru redevențe (față de 10% sau 15%).
În cazul dividendelor, ambele părți vor aplica scutiri în condiții similare celor stabilite de Directiva 2011/96/UE, iar dobânzile și redevențele vor fi scutite de impozit în anumite condiții, conform Directivei 2003/49/UE.
A fost introdusă o clauză antiabuz, conform standardului BEPS, cunoscută sub denumirea de testul scopului principal (PPT).
Sunt reglementate veniturile din salarii, pensii, activități educaționale, stagii, arte spectacol și sport, precum și câștigurile de capital.
Au fost reglementate metodele de eliminare a dublei impuneri, principiile nediscriminării, procedura amiabilă, schimbul de informații, asistența în colectarea impozitelor, intrarea în vigoare a noii convenții și abrogarea convenției din 1975.
Convenția din 1975 a fost abrogată
Convenția din 1975, abrogată acum, a fost semnată la 18 septembrie 1975, la București, între guvernul Republicii Socialiste România și guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în scopul evitării dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și câștiguri de capital.