România și Republica Moldova solicită derogare de la achiziția certificatelor de CO2 pentru energie

România și Republica Moldova au solicitat Comisiei Europene o derogare temporară de la achiziția certificatelor de CO2 pentru energia electrică produsă în România și livrată în Republica Moldova, care se confruntă cu o criză energetică severă. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Radio Chișinău și Digi24.

Republica Moldova se află într-o stare de urgență energetică, după ce Gazprom a oprit fluxurile de gaze către centrala de la Cuciurgani, din Transnistria, principala sursă de energie a țării. Pentru a sprijini Republica Moldova, România a intensificat livrările de energie electrică prin contracte bilaterale.

Ministrul Sebastian Burduja a explicat că prețul energiei livrate Republicii Moldova este puternic influențat de costurile certificatelor de CO2, în special în cazul producției bazate pe gaze naturale și cărbune.

„Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2”, a spus Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

România și Republica Moldova au adresat o cerere oficială Comisiei Europene, în special comisarilor pentru energie și mediu, pentru a obține o derogare temporară de la plata certificatelor de CO2 pentru energia produsă în România și livrată către Moldova.

„Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a spus ministrul român al Energiei.

Această exceptare ar contribui semnificativ la reducerea costurilor energetice suportate de guvernul moldovean, a subliniat Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Livrări și contracte bilaterale

Pentru a asigura necesarul de energie al Republicii Moldova, traderul moldovean Energocom, controlat de guvern, a încheiat un contract bilateral cu Nuclearelectrica pentru livrarea a 100 MW de energie.

De asemenea, se află în negocieri cu OMV Petrom pentru energia produsă la centrala pe gaze de la Brazi (100 MW) și cu Complexul Energetic Oltenia pentru energia provenită de la termocentralele pe lignit (100-200 MW).

„Se discută tot de contracte bilaterale între Energocom din Republica Moldova și OMV Petrom, pentru centrala Brazi, cam 100 MW, și/sau Complexul Energetic Oltenia – 100 până la 200 MW”, a adăugat Burduja.

Solicitarea de derogare vine într-un moment critic pentru Republica Moldova, care se bazează pe sprijinul energetic al României. Reducerea costurilor legate de certificatele de CO2 ar putea contribui la stabilizarea pieței energetice din Moldova și la diminuarea presiunii financiare asupra guvernului său.