Un nou punct de frontieră cu Republica Moldova
Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta – Leova a fost inaugurat, marţi, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, omologilor din Republica Moldova şi a autorităţilor locale de pe ambele maluri ale Prutului.
Lucian Bode a precizat că deschiderea acestui nou punct la frontiera cu Republica Moldova este un nou moment foarte important pentru cetăţenii celor două ţări.
„La puţin mai mult de o lună de la implementarea controlului coordonat în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – Leuşeni, prin deschiderea acestui nou punct de frontieră Bumbăta – Leova am reuşit să operaţionalizăm cu rapiditate încă o măsură ce era necesară pentru fluidizarea traficului cu Republica Moldova. Noul punct de frontieră se alătura aşadar celor şase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier, deschise traficului internaţional la frontiera României cu Republica Moldova. PTF Albiţa a fost până acum cel mai solicitat punct, atât de călători, cât şi de mijloacele de transport. Aflat la aproximativ 40 de kilometri de Albiţa, operaţionalizarea punctului Bumbăta – Leova va contribui la degajarea traficului la Albiţa şi va asigura creşterea fluenţei traficului de călători şi mărfuri între România şi Republica Moldova”, a declarat Lucian Bode.
Potrivit oficialului, punctul este deschis în primă etapă traficului persoanelor în regim pietonal şi rutier, cât şi vehiculelor cu capacitate de până la 3,5 tone, cu câte o arteră rutieră de control pentru fiecare sens, cu program de funcţionare între orele 8.00 şi 20.00.
Lucian Bode a subliniat că procedura de control la noul punct de trecere a frontierei va respecta cerinţele codului frontierelor Schengen.
O nouă poartă spre Europa
Ministrul afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, a menţionat că noul punct de trecere a frontierei este o nouă poartă spre Europa, prin care Republica Moldova păşeşte în viitor cu sprijin de nădejde din partea României.
„Este important pentru noi, de pe ambele maluri ale Prutului, să oferim cetăţenilor noştri o mobilitate mai bună şi servicii de calitate. Din 2014, când Republica Moldova a obţinut regim liber de vize, numărul persoanelor şi unităţilor de transport care au traversat frontiera de stat s-a dublat. Economia Republicii Moldova de atunci încoace s-a reorientat în special spre Uniunea Europeană, iar România a devenit din nou un partener de nădejde pe piaţa şi relaţiile bilaterale comerciale. De atunci, nu s-a construit niciun pod.
Astăzi, la 13 ani distanţă de la darea în exploatare a ultimului punct de trecere a frontierei, suntem aici cu toţii şi deschidem o nouă poartă spre Europa. Punctul Leova – Bumbăta este o soluţie abordată pe timp de criză, în condiţii bugetare restrânse, născută din nevoia de a conecta Republica Moldova la Europa, de a ajuta Ucraina să-şi transporte mărfurile, de a sprijini ţările Europei în asigurarea unui flux constant de aprovizionare. Leova – Bumbăta este o soluţie de a micşora şantajul Rusiei asupra ţărilor noastre în blocada impusă pe ruta de transport de mărfuri de pe Marea Neagră”, a spus ministrul de interne din Republica Moldova, Ana Revenco.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a dat asigurări că în viitor infrastructura din România şi Republica Moldova se va dezvolta, lucru care va duce la conectarea infrastructurii din Republica Moldova cu Uniunea Europeană.
Punctul de trecere a frontierei din zonă va facilita circulaţia persoanelor şi a mărfurilor între cele două ţări, ceea ce va contribui la creşterea schimburilor comerciale şi la dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Moldova.
Odată cu amenajarea PTF Bumbăta – Leova, autorităţile au demarat construcţia unui pod care va avea o lungime de peste 1,5 kilometri şi va fi destinat în special circulaţiei vehiculelor de mare tonaj, amenajarea sa urmând să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii prin facilitarea circulaţiei între România şi Republica Moldova.