Potrivit MAI, ședința respectivă este o continuare a dialogului oficial de pe 11 februarie cu Guvernul de la Chișinău.
În cadrul discuțiilor de astăzi, au fost abordate subiecte prioritare pentru agenda bilaterală, precum îmbunătăţirea securităţii din România și Republica Moldova.
„Consultările au vizat în principal aspecte legate de sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova de către România, accesarea în comun a fondurilor externe nerambursabile în domeniul securităţii, managementul eficient al crizei refugiaţilor generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, stadiul îndeplinirii obiectivelor comune asumate în Foaia de Parcurs, precum şi cooperarea în cadrul formatelor multilaterale de cooperare regională”, scrie într-un comunicat de presă emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Menționăm faptul că România, alături de alte state europene, se numără printre țările membre UE care au primit un număr impresionant de refugiați de război.
Motiv pentru care vor beneficia de o finanțare europeană de aproape 250 de milioane de euro.
România, răsplătită de Uniunea Europeană pentru ajutorul oferit cetățenilor ucraineni
România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat, miercuri după-amiază, Comisia Europeană.
România și restul statelor europene vor primi această asistenţă de urgenţă din fondurile pentru afaceri interne.
Statele UE pot utiliza fondurile respective pentru a le oferi asistenţă imediată refugiaților ucraineni, dar şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.
În plus, organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale joacă un rol esenţial în furnizarea de asistenţă umanitară, astfel că statele membre vor trebui să se asigure că şi acestea au acces la această finanţare de urgenţă.
Pentru a se asigura că plăţile se efectuează rapid, Comisia Europeană va elibera fondurile pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale.
Un eveniment mondial de strângere de fonduri pentru Ucraina a început pe 9 aprilie
Menționăm faptul că decizia respectivă a fost inițiată după lansarea evenimentului mondial de strângere de fonduri de pe 9 aprilie, intitulat „Susţinem Ucraina”, în cadrul căruia Comisia Europeană s-a angajat să sprijine refugiaţii ucraineni.
De asemenea, Comisia Europeană va pune la dispoziţie restul de 152 milioane de euro, după ce va obţine acordul autorităţii bugetare, relatează Agerpres.