România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc la misiuni și operații multinaționale
Guvernul a dat undă verde, marți, unui memorandum care modifică Acordul cu Republica Moldova privind cooperarea militară, extinzând colaborarea în cadrul misiunilor și operațiilor sub egida ONU, OSCE, NATO și UE. Acest demers vine ca o confirmare a solidarității între cele două țări și a dorinței de a se sprijini reciproc în plan militar și logistic.
Potrivit comunicatului oficial al Executivului, memorandumul vizează aprobarea negocierii și semnării unui Protocol de amendare a Acordului inițial semnat în 2012 și modificat în 2016. Prin această amendare, se introduce o nouă prevedere care consacră sprijinul reciproc în toate aspectele legate de participarea la misiuni și operații multinaționale.
Printre aspectele acoperite de această nouă prevedere se numără sprijinul logistic, transportul, serviciile de comunicații, suportul financiar, medical și evacuarea în situații de urgență. Sprijinul și serviciile se vor acorda în aceleași condiții ca și cele aplicabile propriului personal participant la misiuni sau operații desfășurate în afara teritoriului statelor celor două părți, arată comunicatul Guvernului.
„Prin acest memorandum, se modifică Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, în sensul introducerii unei prevederi prin care cele două părți se vor sprijini, în condiții de reciprocitate și pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE, inclusiv în ceea ce privește sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie și internet, sprijinul financiar, medical și evacuarea în situații de urgență”, precizează sursa citată.
Acest pas marchează o consolidare a parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova și reflectă angajamentul ambelor țări față de securitatea și stabilitatea regională.
România va sprijini implementarea reformelor judiciare în Republica Moldova
Săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a găzduit o întâlnire cu ministrul Justiției din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru. La discuții a fost prezent și ministrul român al Justiției, Alina Gorghiu.
Liderul PNL a subliniat că această întâlnire face parte dintr-un dialog continuu între București și Chișinău, axat pe parcursul european al Republicii Moldova.
Ciucă i-a dat asigurări ministrului moldovean că poate conta pe sprijinul României în implementarea reformelor judiciare și în lupta împotriva corupției. Conform președintelui Senatului, România încurajează un ritm susținut al reformelor din domeniul justiției, care sunt în prezent în desfășurare peste Prut.