România şi Slovacia vor colabora în perioada următoare pentru a dezvolta infrastructura Dunării, astfel încât aceasta să devină o importantă cale navigabilă pentru comercianţii europeni, a declarat, miercuri, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
El s-a întâlnit, miercuri, la Bucureşti, cu omologul său din Slovacia, Peter Mihok, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Federaţiei Mondiale a Camerelor de Comerţ.
Cei doi au semnat acordul de colaborare dintre Camerele de Comerţ din România şi Slovacia.
'Schimburile comerciale dintre cele două ţări au atins 2 miliarde de euro, dar nu mai pot creşte semnificativ fără proiecte mari de infrastructură comune. În primul rând, vizăm domeniul transporturilor, în special problema Dunării. Am stabilit că vom duce o politică comună pentru a dezvolta această rută de transport, mai ales că se pare că unul dintre comisarii europeni pe transporturi va fi slovac. Mi-am exprimat dezamăgirea că Dunărea nu arată ca Rinul, o adevărată autostradă pe apă', a spus Daraban.
Acesta a adăugat că şi portul Constanţa trebuie privit nu ca un port românesc, ci ca unul internaţional.
'Trebuie să ne unim eforturile şi să ieşim pe pieţele emergente, pentru că pe plan european parteneriatele sunt deja saturate', a adăugat şeful Camerei de Comerţ a României.
La rândul său, Peter Mihok a arătat că firmele slovace vor să-şi majoreze exporturile în România şi mizează în special pe sectorul IT&C, unde există o bună experienţă internaţională.
'De asemenea, întreprinderile mici şi mijlocii trebuie încurajate să iasă din spaţiul local în care s-au obişnuit să activeze şi să fie orientate internaţional. Este valabil şi pentru cele din România, şi pentru cele din Slovacia', a precizat Peter Mihok.
AGERPRES