Decizia momentului în plin război. Turcia și România se vor implica activ pentru a demina Marea Neagră. Un anunț de ultimă oră în acest sens a venit de la ministrul de Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, dar și de la omologul său român.

Oficialul turc anunță că Turcia se implică încearcă să ajute în luarea măsurilor de consolidare a încrederii dintre Rusia și Ucraina. El a subliniat faptul că o prioritate o reprezintă acum facilitarea ieșirii navelor care transportă cereale din zona de război şi totodată, înlăturarea minelor plasate în mare de Ucraina în regiunea orașului Odesa.

O reacție în acest sens a venit și din partea ministrului român al Apărării, care a anunțat că urmează să aibă discuții cu omolul său turc în acest sens. Vasile Dîncu susține că porturile din Ucraina sunt blocate, iar rușii au aprobat deja un culoar care nu poate pleca din cauza temerilor privind minele din port.

România și Turcia colaborează pentru a elimina minele din Marea Neagră

„Porturile sunt blocate în Ucraina. Sunt sute de vase. La un moment dat rușii au aprobat un culoar, dar nu a plecat nimeni, pentru că se teme. Porturile sunt minate. Periodic se desprind mine. Ucraina cere să existe o forță internațională care să demineze zona”, a precizat Vasile Dîncu, la B1 TV.

Ministrul român susține că România nu are capacitatea de a încărca navele, motiv pentru care este nevoie de o serie de discuții în acest sens cu Turcia, privind dominarea. Vasile Dîncu a mai adăugat că minele din zona Ucrainei nu au fost desprinse în totalitate și că este nevoie de o convenție internațională în acest sens.

„Acest statut al Mării Negre, unde navele străine nu pot sta mai mult de 2 săptămâni, mulți spun și se întreabă dacă nu poate să devină o mare internațională. Noi nu avem capacitatea de a încărca navele. Nu putem încărca în acest ritm. Au fost scoase sute de vagoane confiscate de ANAF. Avem un adevărat blocaj.

O să discut mâine cu ministrul Apărării din Turcia, inclusiv despre deminare. Noi patrulăm în larg, însă trebuie o convenție internațională în acest sens. Nu au fost desprinse toate minele din zona Ucrainei”, a concluzionat Dîncu.

Promisiunea făcută de Rusia

Menționăm faptul că anunțul celor doi oficiali vine la o zi distanță după ce Serghei Lavrov a anunțat că dacă apele vor fi curățate de mine, forțele navale ruse vor asigura trecerea nestingherită a navelor cu cereale către destinațiilor lor.

„Este esențial ca reprezentanții ucraineni să curețe apele de coastă de mine. Dacă această problemă va fi rezolvată… apoi în largul mării, forțele navale ruse vor asigura trecerea nestingherită a acestor nave către Marea Mediterană și mai departe către destinațiile lor”, a precizat Lavrov la o conferință de presă în timpul unei vizite în Bahrain.

Totodată, el a subliniat faptul că „tot ceea ce depinde de Rusia este garantat”.