Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a explicat că podul rutier va conecta punctele de trecere Bila Țerkva din Ucraina și Sighetu Marmației din România, transformându-se într-un hub logistic important. Acesta va extinde posibilitățile de export ale Ucrainei și va accelera circulația persoanelor și a mărfurilor între cele două țări.
Premierul din Ucraina ucrainean a subliniat importanța proiectului
Oficialul ucrainean a subliniat importanța proiectului în contextul modernizării infrastructurii și sprijinirii economiei prin dezvoltarea unei conexiuni mai rapide și eficiente la graniță.
„Podul va extinde oportunităţile noastre de export şi va accelera circulaţia persoanelor şi mărfurilor peste graniţă. Aceasa face parte dintr-un program mai amplu de modernizare a logisticii pe direcţia Vestică”, a explicat premierul ucrainean.
În România, Guvernul a aprobat în mai 2023 un memorandum pentru încheierea unui acord cu Ucraina privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmației și Bila Țerkva. Potrivit acestui acord, semnat oficial la 18 octombrie 2023, punctul de trecere va fi realizat prin construirea unui pod de beton armat peste râul Tisa, cu capătul românesc în zona Sighetu Marmației.
Noul pod rutier este văzut ca un pas esențial în consolidarea relațiilor economice
Ulterior, la 30 aprilie 2024, Guvernul României a emis o hotărâre care stabilește construcția podului rutier. Cele două țări au convenit să înființeze o comisie mixtă pentru coordonarea tuturor activităților necesare acestui proiect de infrastructură.
Noul pod rutier este văzut ca un pas esențial în consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre România și Ucraina.
Zeci de ucraineni au murit încercând să treacă graniţa spre România pe râul Tisa
Amintim că aproximativ 30 de ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţele Ucrainei, pentru a evita războiul. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean pentru agenţia de presă Ukrinform.
Dintre aceştia, 24 au murit încercând să ajungă în România prin traversarea râului Tisa.
„Unii şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să traverseze un râu de munte sau să traverseze munţii. În total, de când a început invazia la scară largă, aproximativ 30 de persoane au murit încercând să treacă ilegal frontiera”, a declarat Andrii Demcenko.
Cu puține excepţii, bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească ţara. Motivul este că ar putea fi mobilizaţi pentru a lupta în război, conform legii marţiale din Ucraina.