Guvernul a aprobat joi un memorandum între Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Acesta este destinat să asigure un trafic feroviar internațional fluent între cele două țări, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Undă verde pentru restabilirea legăturii feroviare între Timișoara și Szeged!”, a notat acesta pe pagina sa de Facebook.
Memorandum între România și Ungaria
Sorin Grindeanu a menționat că Executivul a aprobat astăzi memorandumul, semnat între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria. Acesta are ca scop asigurarea unui trafic feroviar internațional fluent între cele două țări.
Refacerea acestei legături feroviare va asigura dezvoltarea economică a județului Timiș, cu impact pozitiv pentru întreaga regiune.
Sorin Grindeanu a arătat că demersul a fost convenit în cadrul întrevederii din luna septembrie a anului trecut (2023). Totul s-a petrecut în cadrul unei întâlniri pe care oficialul român a avut-o la Timișoara cu ministrul Afacerilor externe și comerțului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó.
Marcel Ciolacu și Viktor Orban susțin proiectul unei linii de mare viteză București-Budapesta
Premierii Marcel Ciolacu și Viktor Orban s-au întâlnit la București pentru a discuta despre proiectul unei linii feroviare de mare viteză. Acesta urmează să conecteze Bucureștiul și Budapesta.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că România dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă și constructivă în relațiile cu Ungaria. Conform premierului român, atenția e îndreptată pe proiecte concrete de care să beneficieze cetățenii ambelor țări.
Ciolacu a apreciat eforturile pentru aderarea la Schengen
De asemenea, el a apreciat sprijinul guvernului maghiar pentru eforturile României de a adera la spațiul Schengen. Marcel Ciolacu și-a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat în acest demers.
Cei doi premieri au discutat despre lansarea unui proiect comun de infrastructură. Acesta se preconizează să aducă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. În plus, premierul român a subliniat importanța intensificării investițiilor companiilor din România în Ungaria, conform unui comunicat oficial al Guvernului.
„Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură. Acesta ar trebui să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria”, se arată într-un comunicat al Guvernului.