România, în Schengen în 2024? Rareș Bogdan: Lucrurile arată complet diferit față de acum un an

spațiul Schengen

SURSA FOTO: Europa FM

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat, marți, că România poate spera că va intra în spațiul Schengen în anul 2024. Cum s-ar putea întâmpla așa ceva?

România ar putea intra în spațiul Schengen în 2024

Spațiul Schengen. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat, marți, că există speranța ca România să poată intra în spațiul Schengen în mod etapizat sau complet în 2024.

Argumentele prezentate de România au determinat Austria să evalueze problema coridoarelor de imigranți, iar centrul pilot supervizat de comisarul de politică internă al UE funcționează eficient la granița de sud-vest cu Serbia.

În plus, granița de sud a Bulgariei cu Turcia a fost verificată și s-a dovedit că este securizată. Demersurile pentru a iniția procesul de intrare nu pot fi începute de România în mod independent.

În 2022, Bulgaria a refuzat să se separe de România, deși avea șansa unui vot favorabil, iar Olanda era împotriva. Între timp, Bulgaria a rezolvat problemele tehnice și de stabilitate guvernamentală.

Parlamentul de la Haga, care a votat în favoarea României pentru aderarea la spațiul Schengen, era programat să voteze pentru Bulgaria pe 6 decembrie 2023. Totuși, acest vot a fost amânat cu zece zile. Va avea loc pe 14 decembrie sau 16 decembrie.

„După decizia Austriei din 8 decembrie 2022, relațiile cu Viena au fost înghețate și România și-a retras ambasadorul dintr-o țara membră UE, acesta fiind un gest de revoltă care în limbaj diplomatic înseamnă extrem de mult.

Acum, dialogul interinstituțional și toate coridoarele diplomatice au fost redeschise, miniștrii Luminița Odobescu și Cătălin Predoiu, ambasadorul Emil Hurezeanu au întâlniri succesive, plus președintele României.

Acum, chiar dacă discursul semielectoral al lui Gerhard Karner (ministrul de interne austriac – n.r.) a sunat la fel de hotărât, lucrurile arată complet diferit față de acum un an”, a declarat, marți, Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ar putea avea loc un Consiliu JAI extraordinar la finalul lunii

La reuniunea miniștrilor de Interne din UE nu a mai avut loc un vot privind aderarea României la spațiul Schengen, așa cum era prevăzut inițial în agenda oficială. Conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie 2023, a existat doar o discuție cu privire la situația curentă a acestui dosar.

Surse guvernamentale au informat, săptămâna trecută, că România nu va solicita un vot la Consiliul JAI.  Totuși, există discuții privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar către sfârșitul lui decembrie 2023.

În cadrul acestei întâlniri, se va analiza aderarea României la spațiul Schengen în două etape. Prima etapă constă în includerea frontierelor aeriene în spațiul european de liberă circulație, programată pentru martie 2024.