România intră oficial în Schengen! Consiliul UE a stabilit data exactă. Ce spune Iohannis

SPAȚIUL SCHENGEN

SURSA FOTO: ARQ

Consiliul UE a luat sâmbătă, 30 decembrie, o decizie majoră privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în urma acordului la care cele două state au ajuns cu Austria. Iată care este calendarul aderării la spaţiul european de liberă circulaţie.

Veste uriaşă pentru România, în legătură cu integrarea în spaţiul Schengen. După anunţul venit sâmbătă, 30 decembrie, din Austria, Ministerul Afacerilor Interne de la Bucureşti transmite informaţii de ultimă oră privind decizia Consiliului UE.

E oficial! Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria

Mai exact, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. Ţara noastră şi vecinii bulgari vor intra aşadar în Schengen cu spaţiul aerian şi maritim din luna martie a anului viitor.

„În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024”, se arată în comunicatul MAI.

Cât despre frontierele terestre, deocamdată nu se ştie o dată clară, însă Consiliul UE va depune eforturi în 2024 pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră, adaugă MAI.

Ministerul de Interne mai subliniază că decizia de astăzi nu vine la pachet cu obligaţii suplimentare pentru România.

„De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România.

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023”, se mai arată în comunicatul MAI.

Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

O reacţie a venit rapid şi din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. El subliniază că România a făcut un pas important, prin acordul privind frontierele aeriene şi maritime, însă eforturile instituţionale şi diplomatice nu trebuie sub nicio formă să se oprească aici.

Şeful statului spune că va sprijini în continuare toate eforturile pentru ca România să devină membru cu drepturi depline în Schengen.

„Decizia privind intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituţiilor cu atribuţii în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe.

În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea şi a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, aşa cum prevede şi Decizia Consiliului UE adoptată astăzi.

Pentru finalizarea acestui proces este necesară continuarea intensă a eforturilor instituţionale şi diplomatice”, afirmă Klaus Iohannis.

Preşedintele României a reafirmat faptul că ţara noastră a fost şi rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte protecţia frontierelor externe ale UE.