România merită să facă parte din spațiul Schengen
Decizie importantă pentru România! Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a declarat că țara noastră și Bulgaria merită să facă parte din spațiul Schengen și merită o hotărâre pozitivă în timpul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. Aceasta s-a arătat optimistă că se va găsi o soluție în acest sens.
„Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /…/ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face.
Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie.
Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE – n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile”, a declarat ea marți, pe 26 septembrie, într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles.
Roberta Metsola a răspuns astfel unei întrebări adresate de Agerpres privind șansele unei decizii pozitive în legătură cu extinderea spațiului de liberă circulație în timpul președinției spaniole a CUE.
Aderarea țării noastre și a Bulgariei, oprită de Olanda și Austria
România și Bulgaria își doresc să facă parte din spațiul Schengen, însă aderarea lor a fost oprită în decembrie anul trecut de către Austria și Olanda. Cele două țări și-au motivat opoziția invocând un control insuficient al fluxurilor de migranţi. Dacă aderarea Bulgariei a fost oprită de Austria și Olanda, aderarea României a fost oprită doar de către Viena.
„Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: ‘Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină’. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri.
Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie”, a adăugat Roberta Metsola.
România ar putea da în judecată Austria
În decembrie, România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dacă Viena va folosi din nou dreptul de veto nejustificat.
În prezent, țara noastră pierde minim 2% din PIB din cauza neaderării la Spațiul Schengen.
„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Și eu, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani.
Am îndeplinit absolut toate cerințele tehnice, ai drept de veto, dar trebuie să îl justifici. Eu cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, pentru Antena 3 CNN.
El a reamintit că România are drepturi și că „ține spatele frontului din Ucraina.” În plus, „România respectă toate sancțiunile împotriva Rusiei, toate fără excepție, în timp ce România ajută Republica Moldova să nu mai fie dependentă de Rusia.”
Potrivit lui, de când a izbucnit războiul din Ucraina, Austria a cumpărat gaze din Rusia în valoare de 7 miliarde de euro. Din punctul lui de vedere, aceștia sunt bani „pe care Putin îi folosește în economia rusească.” „Mai departe, în susținerea războiului din Ucraina, bani murdari, pătați”, avertizează el.
„Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație… 2-3 % trece prin România. Tu vii și spui: Eu mă opun. Eu voi ataca ca și Guvern dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiție a UE.
Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen”, a completat Marcel Ciolacu.