Răsturnare de situaţie în Austria! Președintele Van der Bellen crede că blocarea aderării la Schengen a fost o greșeală
Răsturnare de situaţie în Austria. Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a vorbit joi, 16 noiembrie 2023, la Chișinău. Totul s-a petrecut în cadrul unei conferințe de presă.
Aici, el a abordat tema aderării Românei la Schengen. Van der Bellen spune că regretă alegerea Austriei de a bloca traseul țării nostre în această direcție. Despre această decizie a Austriei, el spune că „a fost una greșită”.
Președintele a precizat că speră ca decizia referitoare la aderarea României și Bulgariei să fie revizuită în curând. El oferă românilor speranțe pentru următoarea solicitare de aderare.
„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte nu fost am de acord cu acea decizie.
Eu nu am văzut niciun motiv în blocarea României și Bulgariei la Schengen, în cazul în care sistemul oricum nu funcționează”, a declarat Alexander Van der Bellen.
Răsturnare de situaţie în Austria. Alexander Van der Bellen a confirmat și a susținut declarațiile oficiale venite din partea autorităților române.
Și el este de părere că pretextul autorităților austriece nu este justificat. Potrivit lor, creșterea fluxului de migrație dinspre România și Bulgaria ar genera îngrijorări de securitate.
„Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlat fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen.
Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi această decizie va fi revizuită.
Timp de mai mute luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat președintele austriac.
Comisia Europeană consideră că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderare
Cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, toate țările membre ale Uniunii Europene, sunt incluse în Spațiul Schengen, care facilitează libera circulație. Acest spațiu extins de liberă circulație include și state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Astfel, acest cadru permite călătoriile fără controale la frontierele interne ale statelor participante, promovând principiul liberei circulații a persoanelor.
Recent, Comisia Europeană a efectuat o evaluare și a concluzionat că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea la Spațiul Schengen. Această evaluare a fost susținută și de sprijinul repetat exprimat de Parlamentul European în favoarea aderării acestor două țări la Schengen.
În iulie 2023, Guvernul de la Viena a comunicat că menține o poziție negativă cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen. S-a subliniat că această decizie nu este influențată de afilieri politice de partid, ci este bazată pe evaluări legate de securitate. Între timp, partidul ÖVP, condus de cancelarul Karl Nehammer devine tot mai izolat în Europa.