Aderarea la spațiul Schengen ar putea influența alegerile de anul viitor
România intră în spațiul Schengen? Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a spus marți, pe 5 decembrie, că Dosarul Schengen va influența anul electoral 2024 în țara noastră. Potrivit acestuia, șansele noastre de a adera la spațiul de liberă circulație anul viitor „sunt mari”.
„Șansele sunt mici de o ședință extraordinară, în schimb, șansele sunt mari pentru a intra anul viitor în Schengen, din multiple motive. Cătălin Predoiu a fost foarte precaut, dar sigur că, între afirmații, și domnia sa, și Luminița Odobescu a vorbit de o dezghețare a relațiilor cu Austria, o reluare a coridoarelor, a culoarelor diplomatice, a tuturor culoarelor diplomatice și o chestiune care trebuie spus extrem de clar: în 33 de ani de democrație post-decembristă, România nu a retras niciodată ambasadorul prezent pe teritoriul unui stat european?
Pentru prima dată s-a întâmplat asta în urmă cu un an de zile, după decizia nedreaptă a Austriei împotriva României”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.
Europarlamentarul a mai spus că „nu poate avea loc discuția până nu avem un vot de aprobare a strategiei Schengen de la Parlamentul de la Haga”.
Decizia privind Bulgaria a fost amânată până pe 14-16 decembrie
Acesta a adăugat că „decizia din Parlamentul olandez privitor la Bulgaria, care este în acest demers umăr la umăr cu România, a fost mutată de pe data de 6 decembrie pe data de 14-16 decembrie, în funcție de reunirea noului Parlament de la Haga”.
Rareș Bogdan a concluzionat astfel că „până în data de 16 nu se poate discuta despre o un eventual consiliu extraordinar, pentru că nu există votul pentru Bulgaria”.
Suveranitatea anti-europeană, un pericol pentru Bruxelles
Acesta a adăugat că „atât autoritățile, atât autoritățile austriece, cât și toate oficialitățile de la Bruxelles comisie, consiliu, Parlament sunt conștiente de faptul că astăzi suveraniștii anti-europeni sunt sub 20% grupurile ID și parțiale CR din Parlamentul European, iar pe proiecția din anul electoral 2024 pe alegerile euro-europarlamentare”.
Potrivit europarlamentarului, „suveraniștii anti-europeni pot ajunge între 30 și 5 și 40%”. Din această cauză”este îngrijorare masivă la Bruxelles”. Iar acest lucru nu poate fi decât în favoarea României, a afirmat el.
Și asta pentru că, spune Rareș Bogdan, „pe lângă pierderile economice pe care le suferă inclusiv companiile austriece, dar și România aproape 1,5% din PIB, dar și companiile austriece prezente pe teritoriul național român, este vorba de o chestiune ce ține de modul în care românii s-au poziționat post-decizie 8 decembrie din națiunea aflată în top trei cea mai optimistă euro-optimistă cu privire la instituțiile europene post-decizie 08.12.2022 România”.