Roberta Metsola, mesaj pentru România: Voi face tot ce îmi stă în putere să faceţi următorul pas

Preşedintele Parlamentului European a făcut aceste declaraţii în faţa unei delegaţii de jurnalişti români, veniţi la Strasbourg la invitaţia europarlamentarilor PSD Mihai Tudose şi Dan Nica.

„Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană.

Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare. Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice.

Este momentul ca UE să se vadă cu adevărat ca o uniune sigură, nu doar ca un bloc comercial economic, ci una în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei.

Vă pot spune că în acest Parlament veţi găsi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi mari ambasadori în Parlament, cu voci puternice, pe care le susţin şi voi face tot ce îmi stă în putere să faceţi următorul pas”, a declarat, sâmbătă, Roberta Metsola, potrivit Agerpres.

România, ţinută în afara spaţiului Schengen de prea mult timp

Aceasta a adăugat că România se află de prea mult timp în această situaţie: „Este incorect şi nenecesar.”

„Aveţi dreptate, este o situaţie dificilă prin care au trecut foarte multe state, însă România se află de prea mult timp în această situaţie.

Este incorect şi nenecesar şi voi spune asta în Consiliul European”, a mai precizat şefa Parlamentului European.

Refuzul admiterii României în spaţiul Schengen, o chestiune ce ţine de interese politice

Mihai Tudose, fost premier al României, a declarat şi el că ţara noastră îndeplinea toate criteriile de aderare la Schengen încă de pe vrea când el conducea Guvernul, însă totul este „doar o chestiune ce ţine de interese politice, ceea ce nu este corect”.

„Nu este corect pentru România, care s-a străduit să îndeplinească toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen. Vorbiţi despre coridoare alimentare, dar noi nu suntem în Schengen.

Avem foarte multe probleme cu transporturile, avem probleme cu produsele noastre, pe care trebuie să le exportăm.

Nimeni nu ne poate spune la această dată: ‘Uitaţi, aveţi această problemă, de aceea nu puteţi fi admişi’. Nimeni nu poate spune asta, pentru că nu există nicio problemă care să împiedice admiterea României în Spaţiul Schengen”, a afirmat Mihai Tudose, în prezent europarlamentar.