Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că au pregătit pentru cazarea refugiaților toate taberele pentru tineret din județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova. Așadar, peste 600 de locuri sunt disponibile în șapte centre de agrement.

„Am făcut împreună cu Izabella Kacsó-Doboly, secretar de stat pe probleme de tineret în Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, un recensământ al bazelor de tineret pe care le putem transforma în tabere pentru refugiații din Ucraina”, scrie Firea, sâmbătă, pe Facebook.

Astfel, ucrainenii care vin în România vor putea locui în condiții normale, vor avea un acoperiș deasupra capului fără această grijă în plus.

Locurile anunțate de Firea:

– în județul Satu Mare, un minihotel cu 46 de locuri în camere cu 2, 3 și 4 paturi, în zona ștrandului din orașul Satu Mare.

– în județul Maramureș, o bază turistică în centrul municipiului Baia Mare. Există 84 de locuri în camere dotate cu grup sanitar și duș. De asemenea, există conexiune gratuită la internet, o bucătărie funcțională, dar și un spațiu de joacă pentru copii.

– în județul Botoșani, un centrul de agrement care poate găzdui, în condiții normale, 130 de persoane. Sunt pregătite camere cu 2 și 4 locuri, dotate cu mobilier modern, grup sanitar propriu și televizor. Există și o sală de mese cu 350 locuri și o bucătărie perfect funcțională.

– în județul Galați, 48 de persoane pot fi cazate în baza de tineret din municipiul Galați. Avem camere cu 2 locuri, grup sanitar propriu, televizor, frigider, internet, mobilier modern.

– în județul Brăila, o bază de agrement sezonieră de la Lacul Sărat. Avem 52 de locuri în căsuțe cu 2 paturi, baie proprie, dușuri cu apă caldă, aer condiționat. Există și o sală de mese de 100 locuri.

– în județul Tulcea, sunt pregătite bazele de agrement din Sulina și Babadag, care oferă împreună 250 de locuri în camere cu grup sanitar propriu.

„Continuăm să luăm măsuri care să completeze eforturile Guvernului României de a asigura cele mai bune condiții miilor de femei, copii și persoane în vârstă care-și părăsesc țara din cauza războiului”, transmite Firea.

54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

„De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 56,4%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 73.030 de persoane, dintre care 14.188 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 72.022 de persoane, dintre care 7.298 de cetățeni ucraineni au părăsit teritoriul României.

Totodată, 22.105 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 21.131 pe sensul de ieșire.”, a transmis MAI într-un comunicat de presă.

România cere restricții mai dure pentru Rusia

Florin Cîțu consideră că sunt necesare restricții mai dure asupra Rusiei.

„Sunt necesare imediat restricții mai dure asupra Rusiei. Ar trebui să vizăm TOATE interesele financiare ale Rusiei din țările noastre, precum și persoanele conectate la Kremlin și activele acestora”, a scris preşedintele PNL pe Facebook.

Cîțu consideră că istoria ne va judeca după acțiunile noastre.

„Trebuie să acționăm ACUM”, adaugă liderul liberal.